Põhjuseid, miks suured karjääriunistused luhtuvad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurelt unistamises ei ole midagi halba.
Suurelt unistamises ei ole midagi halba. Foto: SCANPIX

Naiste karjäärinõustaja Kathy Caprino kirjutas Forbesis sellest, et on näinud väga professionaalseid, andekaid ja suurte karjääriunistustega talente, kes sageli ei jõua oma unistustele ligilähedalegi.

Caprino selgitas, et naistel on tihti eesmärgiks leida «elu eesmärk», üks ühendav teema, mis tooks neile rõõmu, rahulolu ja mõtte, mille järgi nad nii väga janunevad. Valdav enamus ei ole ka sel rindel edukas. Mitte seepärast, et naised oleksid laisad või ei näeks piisavalt vaeva, vaid nad otsivad valedest kohtadest ja võtavad meetmeid, mis suunavad neid n-ö küljelt küljele või tagasi, kuid mitte edasi.

Karjäärinõustaja on märganud nelja erinevat käitumismalli, mis garanteerivad, et unistusi karjäärivallas ei täideta.

1. Valid oma soovide täitmiseks valed meetodid

Valdav enamus professionaale tänapäeval ei tea, mida tegelikult teha ja saavutada tahaks. Nende hulgas, kes teavad oma sihti, on palju neid, kes tegutsevad valesti.

Näiteks tõi karjäärinõustaja selle, et paljud ületöötanud ja stressis korporatsiooninaised soovivad oma ellu rohkem tasakaalu, kontrolli ja paindlikkust. Selleks, et seda kõike leida, usuvad nad, et oma ettevõte on kõikide küsimuste vastuseks. Paraku aga ei ole ettevõtja roll kõigile sobilik ja kindlasti ei ole see töö ja eraelu tasakaaluprobleemide lahenduseks.

Selleks, et ettevõtjana edukas olla, peavad olema teatud iseloomuomadused, põhiväärtused, vastav käitumine ja mõõteviis. Et kõik toimiks, on tarvis suurel hulgal teadmisi, jaksu, oskusi, juhitalenti ja nägemust. Soov hakata üksi äri tegema vaid seepärast, et töö ja eraelu oleks tasakaalus, ei tõota head.

Lõpuks valivad tuhanded targad inimesed vale töö «vormi», püüdes täita oma soovi «tuuma». Nad teavad, mida soovivad, kui valivad selleks vale tee. Siis, kui on läbi kukkunud, annavad alla ja ei liigu edasi, vaid jäävad paigale tammuma.

2. Annad liiga vara alla

Me kõik teame paljusid inimesi, kes tahaksid maailmas midagi võimsat ära teha. Probleem on selles, et nad tahavad seda teha KOHE. Nad ei kannata pühenduda, vaid tahavad juba eile oma auhinda kätte saada.

Inimesed, kes on tipus ja panustavad ühiskonda rohkem, kui teised, on töötanud aastaid ja oma oskusi täiustanud, kogunud teadmisi ja kompetentsi, viimistlenud oma sõnumit ja paiganud puudusi. Nad on näidanud välja vaprust ja pikaajalist pühendumust ning vastu astunud mitmetele takistustele, et jätta selline mõju, nagu nad soovivad.

Kui soovid kohest vaevatasu, annad peagi alla ja keerad teelt enne, kui oled eesmärgini jõudnud. 

3. Ajad omavahel segi karjääri ja «kutsumuse»

Töö ja kutsumus on väga erinevad. Need nõuavad meilt erinevaid asju. Paljud inimesed usuvad, et nende karjääriunistus on kutsumus ja ihalevad seda. Kutsumus on väga tugevasti sundiv visioon, mille vastu ei saa. Kogu inimese identiteet kujuneb selle järgi, isegi kui seda ei soovita ning kui kannatavad pangaarve, suhted ja tervis.

Inimesed romantiseerivad kutsumust samamoodi nagu armastust, kuid kutsumus ei ole midagi sellist, mida valida, see valib sinu. Ja kui see nii teeb, nõuab sust suure osa.

Töö ja kutsumus ei ole kumbki üksteisest parem, need on lihtsalt erinevad. Mõlemal on omad plussid ja miinused. Kutsumust aga ei saa tühjast õhust luua, nii et selle järgi igatsemine on ajaraisk.

Õige tee rahuldustpakkuva karjäärini on leida endale õige tee, mis teeb sind kirglikuks ja võimsaks ning annab eesmärgi olemaks just see, kes olla võid. Ära unista sellest, mis on teistel, vaid hakka looma iseenda parimat versiooni.

4. Kardad end liialt «venitada»

Suurim takistus suurte karjääriunistuste täitmisel on soovimatus end sisemiselt ja väliselt «venitada», et jõuda kuhu vaja. Karm reaalsus on see, et end muutmata punktis A punkti Z ei jõua. Fantastilise karjääri nimel peab end pidevalt venitama ja laiendama, mugavustsoonist välja tulema ja minema otse sellistesse kogemustesse, mis sind varem oleks surmani hirmutanud.

Tipptasemel mõteteta ei saada arvamusliidriks. Kui kardad oma tõelist häält kuuldavale tuua, siis ei saa sust kaasahaaravat kõnelejat. Sa pead end «venitama».

Selleks, et oma unistusi saavutada pead saama ka üle vastumeelsusest abi palumise ees. Paljud kardavad tohutult rumalad näida ja oma haavatavust välja näidata. Või siis keelduvad nad endasse investeerimast selleks, et areneda. Kõike ei saa aga ihuüksi teha.

Kui soovid hea karjääriga kaasnevat tunnustust, austust, võimu ja enesekindlust, pead need välja teenima ja end ületama. Vaata otse oma deemonitele silma ja võitle oma hirmudega.

Suurelt unistamises ei ole midagi halba, aga sea oma sihid õigesti ja reaalselt. Ära unusta, suurepärane karjäär eeldab suurepärast riski.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles