Nipid, kuidas olla tõeliselt hea esineja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
õpi, kuidas olla hea esineja
õpi, kuidas olla hea esineja Foto: SCANPIX

Teame, teame – publiku ees rääkimine võib olla vägagi hirmutav! Meeldib see sulle või ei, aga sageli on esinemine meie karjääri üks vältimatu komponent. Thedailymuse.com on teinud nimekirja nippidest, kuidas olla parem esineja.

Ära loe maha

Esined publiku ees, sest tunned oma valdkonda ja sul on selle kohta midagi öelda. Leia endas see enesekindlus ja räägi peast, mitte ära loe paberilt maha. Panusta esinemisesse juba eelnevalt piisavalt aega, et räägitav teema korralikult läbi mõelda, ning jäta peamised räägitavad teemapunktid meelde.

Kui tõesti vajad mingeid märkmeid, siis kasuta märksõnadeks kaustikut või tahvlit, kuid ära mine publiku ette ühe paberilehega – su käed võivad hakata värisema ning üksikut paberilehte on kerge kaasa väristada.

Lükka juuksed silme eest ära

Tukk või juuksesalgud silme ees võivad olla tüütud nii sinule kui ka publikule. Tee juuksed korda ning kasuta tugevat lakki või lõkse, et hoida juukseid silme eest eemal! Silmside on oluline ka publikuga suhtlemisel.

Valmista tehntika korralikult ette

Tehnilised probleemid tekivad ettekannete ajal väga sagedasti. Oled niigi närvis ja mittetöötav mikrofon või projektor võivad tunduvad maailma lõpuna. Kui midagi peaks tehnikaga juhtuma, siis tee selle üle nalja või kommenteeri olukorda, et vähendada ruumis tekkinud pinget. Ei oska pinge all ühtegi vaimukat asja välja mõelda? Ole nutikas ja mõtle juba eelnevalt mõned naljad välja.

Hoia oma jalgu paigal

Miski pole publiku jaoks ärritavam kui esineja, kes tammub, niheleb ja sahistab oma jalgadega. Kuigi see võib sulle tunduda kummaline, siis soovitus on – hoia oma jalgu paraja laiuse ja asendiga kindlalt maa küljes kinni ja püsi nii terve ettekande ajal. Ole tähelepanelik, et sa ei seisaks, jalad risti! See näeb välja, nagu tahaksid WC-sse minna, ning lisaks lööb ka tasakaalu kõikuma.

Võta käed taskutest välja

Ärevas esinemise situatsioonis võib tunduda mugav ja turvaline hoida käsi taskus. Ära tee seda! Nõnda jätad endast ebaprofessionaalse mulje, samuti viib see publiku silmad su taskute kõrgusele ning hajutab su sõnadele keskendumist. Lase kätel olla loomulikult kas keha kõrval või kui hoiad midagi käes, siis kõhu kõrgusel.

Räägi enesekindlalt

Avalik esinemine koosneb kümne protsendi ulatuses sinu sõnadest ja 90 protsendi ulatuses kehakeelest ja hääletoonist. Pole vahet, kas publikuks on kaks või kaks tuhat inimest – kui ettekandja oled sina, siis on selleks ka põhjust. Võta vastu see au ja anna oma teadmisi edasi viisil, nagu oleksid sina selle jaoks parim inimene. Räägi valjult ja selgelt, naerata julgelt – see muudab isegi igava kõne palju kaasahaaravamaks.

Loo silmsidet

Kuidas on kõige parem publikuga ühendust saada? Vaata neile silma! Siiski ära jõllita meeleheitlikult sind kuulavaid inimesi, see muudab sind ebausaldusväärseks. Kui arvad, et silmside loomine on keeruline, siis proovi järgmist: vaata konkreetselt ühte inimest, kui mingi tähtsa lause ütled. Järgmise lause jaoks liigu silmadega järgmisele inimesele. Proovi silmi inimeselt inimesele viia rahulikult ja sujuvalt, mitte hüpeldes ühest saali nurgast teise.

Kui siiski ajad kõik sassi?

Ära katsu oma nägu

Vea tegemisel on esinejate kõige sagedasem komme peita nägu kätesse ja hirmunult oma viga tunnistada. Jäta meelde – avalik esinemine on väga palju seotud enesekindlusega! Astu vastu soovile vabandada, kui sul muidugi pole suurt põhjust seda öelda. Kui sa ise oma veale tähelepanu ei tõmba, siis sageli publik seda isegi ei märka. Ja isegi kui märkavad, siis sinu külm närv ja enesekindlus avaldab neile muljet.

Võta sekund.... või kaks.

Kui kaotad järje või teed vea, siis pea pausi. Kogu mõtted kokku ja jätka rääkimist, kui oled valmis. Publik on tihtipeale uskumatult tolerantne väikese vaikusmomendi suhtes – see on parem kui kummaline sõnade otsimine ja meeleheitlik vabandamine. Vaikus võib olla su sõber, nii et kasuta seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles