Kas ja kuidas rääkida sõbrale teda petvast kaaslasest?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui oled sattunud peale sõbrale, kes petab oma kaaslast või abikaasat? Kas vaikida või rääkida saladus välja? Headdrama.com annab nõu.

Mida teha, kui satud kogemata peale oma parima sõbra abikaasale, kes on võõra naisega õhtusöögil, mis kisub vägisi liiga intiimseks? Kas rääkida oma sõbrale või vaadata mujale ning lasta neil endil oma elu elada?

Aga kui tegu pole konkreetse petmisega, vaid hoopis väga avaliku ja jõulise flirtimisega? Kas peaks juba siis sõbraga rääkima, kuigi pole kindlaid fakte petmisest? Või peaks ootama, kuni silm on tunnistajaks millelegi konkreetsemale?

Mida teha aga siis, kui su hea sõbranna mees petab, kuid naine on rase? Probleemist rääkimine teeb sõbrannale haiget ning kes meist tahaks olla halbade uudiste teataja, eriti veel rasedale? Siit tekib ka uus küsimus – kuidas üldse sellist uudist teatada ja mis juhtub, kui sa näiteks peaksid oma faktidega eksima ning mingit petmist pole tegelikult  olnud?

Eksperdi soovitus: Manhattanis tegutsev psühhoterapeut ja nõuandja Jonathan Alpert ütles, et taolised olukorrad on alati rasked ja keerulised.

«Kui sa oled sõber, siis oled asjasse natuke juba segatud: sõbrale halva uudise teatamine teeb talle haiget, aga samamoodi haavab teda sinu vaikimine. Keegi meist ei taha, et sõber haiget saaks,» ütles Alpert.

Tema soovitus on rääkida sõbrale petvast kaaslasest. «Tema jaoks on parem teada kohe, kui see hiljem avastada. Siis on ta sellesse suhtesse juba rohkem panustanud ja end tugevamalt sidunud, mis teeb antud uudise veelgi raskemini talutavaks.»

Kui kaaslane saab teada, et teda petetakse, siis hindab ta suhtes olnud väärtused ümber. Mida pikem suhe on olnud, seda rohkem on väärtusi ja seda valusam see kõik on. «Vähenda oma sõbra kannatusi ja räägi talle parem kohe!»

Teoorias kõlab see kenasti, kuid praktikas on asi sageli tunduvalt keerulisem. Alati on võimalus ju ka sõbraga tülli minna ning suhe üldse kaotada. Alperti sõnul peaks inimene sel juhul püüdma end panna sõbra positsiooni.

«Kui sa pole endiselt otsustanud, mida tegema peaksid, siis mõtle, kuidas sina tahaksid, et sinu sõbrad taolises olukorras käituksid. Kas sa tahaksid teada?»

Kui sa pole täiesti kindel, et petmine on toimunud, siis pigem kogu tõendeid ja räägi siis, kui oled veendunud, sõnas Jonathan. Tema sõnul tuleb petjale anda võimalus ise oma tegudest rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles