Töötavad emad on õnnelikumad ja tervemad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töötavad naised on võrreldes koduste emadega tervemad ja õnnelikumad, kirjutab healthland.time.com.
 

Ajakirjas Journal of Family Psychology ilmunud uurimus näitas, et poole kohaga töötavad emad on parema tervisega ja õnnelikumad kui need, kes töötavad täiskoormusega või on täiesti kodused.

«Töötamine aitab naisi ja nende perekondi,» ütles uuringut juhtinud Põhja-Carolina ülikooli inimarengu ja perekonnauuringute professor Cheryl Buehler ning lisas, et tema uurimuse põhisõnum on: hangi töö, vahet pole, kas poole või täiskohaga.

Ema töötamist käsitlevad uurimused on keskendunud ka sellele, kuidas on sellest mõjutatud lapsed. Uurimustulemused on natuke segased ja vastuolulised: mõned väidavad, et mida rohkem ema töötab, seda paremad on ka laste tulemused.

Seda vast sellepärast, et ema, kes on end lapsevanemaks olemise kõrval pühendanud ka tööle, on oma emarolliga rohkem rahul kui emad, kes tööl ei käi. Mõned uurimused on leidnud aga vastupidist, teised pole seost nende kahe vahel üldse leidnud.

Täiskohaga töötavad naised tulevad probleemidega toime

Buehler otsustas süveneda oma uurimustöös sellesse, kuidas töötamine mõjutab emade heaolu ja lapsevanemaks olemist. Ta keskendus osalise tööajaga töötavatele naistele, sest neid pole palju uuritud.

Buehler võrdles mittetöötavaid emasid poole või täiskohaga töötavate emadega. Osakoormusega töötavatel naistel oli vähem töö ja koduga seotud probleeme kui täiskoormusega töötavatel naistel. See on ka loomulik, sest osakoormusega töötamisel on vähem pinget ja töökohustusi.

Siiski näitas uuring, et täiskohaga töötavad naised oskavad poole kohaga töötavatest emadest paremini oma probleemidega toime tulla, sest neil oli vähem stressi ja parem tervis kui osakoormusega töötavatel naistel.

Kodused emad pole kooliga nii palju seotud

Suurim erinevus on hoopis koduste ja osakoormusega töötavate naiste vahel. Natuke tööl käivad emad on parema tervisega, vähem masendunud, suhtlevad lastega rohkem ja suudavad neile paremaid õppimisvõimalusi pakkuda.

Buehleri sõnul võib põhjus olla töötavate inimeste sotsiaalsete oskuste arendamises ja töötamine suurendab nende heaolu kogukonna aitamisel. «Kõik see positiivsus kandub üle ka suhtlemisesse lastega,» ütles autor.

Üllataval kombel olid osakoormusega töötavad emad oma laste koolitegevustega palju rohkem seotud kui kodused emad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles