Kuidas jääda produktiivseks, kui oled iseenda ülemus?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud unistavad sellest, et ei peaks töötama kellegi alluvuses, kuid unistuse täideviimisel võib üllatusega avastada, et ise ennast juhtida polegi kerge, kirjutab Forbes.

Palju on teha ja aega vähe, kuid kuskilt ei oska alustada, sest kõik tundub võrdselt tähtis. Sageli märgatakse päeva lõpuks, et muud ei jõudnudki teha, kui vaid e-kirjadele vastata.

On teatud universaalsed lähenemised, mis toimivad pea kõigi puhul, et olla iseendale parem ülemus.

Eralda väiksemad kohustused suurtest projektidest

Võimalik, et tähelepanu nõudvate tegevuste nimekirjas on asju, mis on väikesed ja konkreetsed ning ka neid, mis vajavad süvenemist, on mitmekihilised ja nõuavad rohkem aega. Need kaks kategooriat peaksid olema teineteisest eraldatud.

Las töönimekirjas ollagi vaid need kiired ülesanded ja eralda nende lahendamiseks teatud tööaeg. Samaväärselt eralda aeg suurte projektidega tegelemiseks, et pisiasjad ei segaks süvenemist ja saaksid end rahulikult pühendada vaid ühele asjale korraga.

Koosta nimekiri sellest, mida oskad ja mida ei oska

Sageli, kui on vaja teha midagi suurt ja rasket, jõllitame halvatult töönimekirjas järgmist ülesannet ja ei oska kuidagi pihta hakata. Kui näiteks vaja koostada äriplaan, siis võib ülesande suurus pahviks lüüa, kui ei ole varem millegi sellisega kokku puutunud.

Kui tunned nii, siis oleks õige aeg hinge tõmmata ja projekt osadeks lammutada. Koosta nimekiri sellest, mida tead ja mida ei tea.

Kinnitades endale seda, mida oskad, tunned end enesekindlamalt ja nii ei teki tunnet, et oled end mässinud millessegi, millega hakkama ei saa. Pannes kirja asjad, mida ei oska, teed otsa lahti, et leida mingi suund, kuidas neid probleeme lahendada või kuidas abi otsida.

Sea endale tähtajad

Suurema tõenäosusega saavad asjad tehtud, kui oled need kalendrisse märkinud. Nii on lihtsam endale aru anda ja tähelepanu vaid ühel asjal korraga hoida, et ei hakkaks vahepeal kõrvaliste ülesannetega tegelema. Pealegi oled siis sunnitud jälgima ja arvestama, kui palju tunde teatud tegevustele kulub.

Eralda igaks tegevuseks teatud aeg ja jää endale kindlaks, blokeeri nendel aegadel muu tegevus, ka e-mailidele vastamine, mis sööb väärtuslikku tööaega ja ei lase põhjalikult süveneda.

Boonuseks on nõnda lihtsam eraldada üht päeva teisest ja sa ei mattu lõppematu töökoorma alla ning saad paremini eraldada puhkehetki.

Tea, mis sind järgmisel päeval ees ootab

Mõtle selle peale, mida homme teed. See aitab vaimselt ette valmistuda ja järgmisel päeval ei ole negatiivset üllatust, et pead näiteks terve päeva tegelema raamatupidamisega, vaid oled juba rahul, et saad asjad korda aetud. Kui tead plaane ette, on tunne palju parem ja töö läheb sujuvamalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles