Lasteaed hakkab lapsi saatma politseisse vanemaid ootama

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaia mänguplats.
Lasteaia mänguplats. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Jõhvi lasteaia Sipsik hoolekogu otsustas, et kui vanem ei tule lapsele õigeks ajaks järele ja temaga ühendust ei saa, peab laps oma vanemat politseis ootama.

«Meie lasteaed töötab kella 18.30ni. Kui selleks ajaks pole lapsele järele tuldud, hakkab õpetaja vanematele helistama. Kui ta kontakti ei saa, pöördub ta edasi politseisse, kes hakkab oma kanaleid pidi vanemaid otsima. Kuniks lapsevanemaid otsitakse, viib politsei lapse ära ja peaks ta omakorda laste varjupaika ootama toimetama,» selgitas Sipsiku direktor Olga Edovald vastuvõetud korda Jõhvi valla kodulehel.

Tema sõnul on selline tava Tallinna lasteaedades juba käibel. Õpetaja ei saa last ka näiteks oma koju viia, sest on juhtumeid, kui vanemad, kes pole lapsele lasteaeda õigel ajal järele tulnud ja on pidanud ta pärast õpetaja kodust ära tooma, on sellepärast protestikisa tõstnud.

«Meie kasvatajad küsivad, mida peaksid nemad tegema lapsega, kellele pole järele tuldud – nende tööaeg on ju tegelikult läbi,» ütles Edovald. Direktor lisas, et isiklikult ei peaks ta paljuks lapsega pikemaks jääda või teda kojugi viia, aga tegelikult on ikkagi oluline vanemaga ühendust saada, ja lasteaial on selleks võimaluseks vaid telefon.

Edovald tunnistas, et tõenäoliselt võib lapse jaoks politseisse viimine suur šokk olla, sest ta on juba niigi mures, et talle pole järele tuldud. «Ses osas peame politseiga täpselt läbi rääkima,» ütles Edovald.

Direktori sõnul on juhtumeid, kui lapsele järele ei tulda, õnneks väga harva. «Seda tuleb ette vanematega, kellel on sõltuvusprobleemid. Kahjuks on juhtunud ka nii, et lapsed, kelle vanemad on lasteaeda unustanud, sattusid lõpuks lastekodusse.»

Vallavalitsuse hariduse ja noorsootöö nõunik Katrin Tamme sõnul võetakse selline kord peagi vastu tõenäoliselt kõikides Jõhvi lasteaedades.

Lastepsühholoog Tiiu Arro aga ei mõista, miks peab probleemi lahendamisse kaasama politseinikke, kirjutab Õhtuleht. Ta leiab, et taolistel puhkudel peaks laps olema inimese juures, keda ta tunneb ja ringi jooksma peaksid ametnikud.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles