Viis võimalust, kuidas märgata halba ülemust juba töövestlusel

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kehv ülemus võib otsesõnu su karjäärile kas kasuks või kahjuks tulla, kirjutab Forbes. Need viis märki annavad juba töövestlusel selgust, millise bossiga tegu on.

Kehv ülemus võib ka väga hea töökoha talumatuks muuta. Halb juht on see, kes ei suuda end vaos hoida ja karjub; valab isikliku viha alluvate peale välja; on ebaviisakas ja kriitiline, kuid ei põhjenda, miks alluva töö ei ole tasemel; ei näe töötajate tugevaid külgi ega oska neid rakendada.

Parim lahendus on halba juhti juba varem märgata, siis ei pea pärast leidma mooduseid, kuidas end säästa.

1. Asesõnade kasutus

Ülemust võib iseloomustada see, mida ja kuidas ta ütleb. Kui intervjueerija kasutab sõna «sina» negatiivses tähenduses (näiteks: «sa hakkad tegelema mitmete ebaselgete ülesannetega»), siis ära eelda, et tast saaks su mentor.

Kui ta kasutab firma edu kirjeldades sõna «mina», siis näitab see halba. Kui ta mainib mingit kindlat läbielatud raskust ja kasutab sõna «meie», võib see viidata, et ta ei taha vastutada ja süüdistab kedagi teist.

2. Tunneb muret hobide ja pere pärast

Seadus näeb ette, et tööandja ei tohi küsida su pere ja isikliku elu kohta. Õhuke piir jookseb selle vahel, mis võib teda kui sõbralikku inimest huvitada ja mis on juba liigne uurimine. Kui ta pinnib liiga palju selle kohta, millega vabal ajal tegeled ja kui palju aega mingid tegevused võtavad, võid kindel olla, et ta eeldab sult palju ületunde.

3. Ta tähelepanu on hajutatud

Halb märk on see, kui intervjueerija vaatab töövestluse ajal midagi oma arvutist, näpib telefoni või vastab kõnedele. Tema tähelepanu peaks olema vaid sul. Ära arva, et temast saab ülemus, kes pühendab aega oma alluvatele, kui ta sinu rääkimise ajal loeb oma kirju, räägib telefoniga või jääb üldse vestlusele hiljaks.

4. Ta ei oska otse vastata

Personaliprofessor Caren Goldbergi väitel on heaks näitajaks see, kas ettevõtte juht vastab su küsimustele hämarate vastustega. Pane tähele pause, ebamugavust, liialt üldiseid vastuseid selle kohta, mis juhtus eelmise töötajaga sel ametikohal, kuhu kandideerid.

Kui vastatakse, et eelmine töötaja ei sobinud hästi, võib see tähendada, et ettevõte ei huvitu töötajate arendamisest ja süüdistab neid, kui miski ei tulnud välja nii, nagu pidi.

Peaksid küsima ka kaadrivoolavuse kohta. Kui tihti inimesed teatud ametikohtadel püsivad, millised on edasiarenemisvõimalused? Vastused neile küsimustele peaksid muuseas viitama, kas selle ülemuse alluvuses on hea töötada ja kas palk vastab töötingimustele.

5. Ta on väga kaua seal töötanud

Küsi potentsiaalselt bossilt, kui kaua ta seal ise töötanud on ja mis ta varem tegi, et teaksid, millega arvestada. Kui ta tuli suurest korporatsioonist väikeettevõtte juhiks, võib see tähendada, et ta juhib vaid formaalselt. Teisest küljest oleneb see ka sinu tööstiilist, mida eelistad. Ehk sobib sulle just tööandja, kes suhtub oma ametisse väga kirglikult ja tahab kõiges kaasa lüüa?

Goldberg soovitab enne tööleasumist juhi tausta pisut uurida. Kui oled töökoha kindlalt sihile võtnud, proovi veebiportaalide Facebooki või LinkedIni kaudu leida ta eelmine alluv ja talt töökoha sisekliima kohta uurida. See ei pruugi küll anda täit selgust ja peegeldada sinu tulevikku ettevõttes, aga vähemalt saad aimu, kas töövestlusel lubatu vastab tõele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles