Miks me kaitseme oma õnnetuid kooselusid?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks inimesed kaitsevad süsteemi või institutsiooni, millega nad seotud on - valitsust, äriühingut või abielu - isegi siis, kui kõik kõrvalseisjad kinnitavad, et tegemist on tõelise läbikukkumisega?

Ajakirjas Current Directions in Psychological Science avaldatud artikkel heidab valgust põhjustele, miks inimesed eelistavad institutsiooni kahjustavast mõjust hoolimata jätta süsteemi puutumata, vahendab teadus.err.ee.

Teadlaste sõnul on neli situatsiooni, millesse sattunud inimesed hakkavad süsteemi õigustama: kui süsteemi, millega nad seotud on, ähvardab suur oht; kui nad on süsteemist sõltuvad; kui neil pole võimalik süsteemist lahkuda ja kui neil pole võimalik isiklikult olukorra muutmiseks midagi teha.

Nii usuvad paljusid uurimistöid analüüsinud teadlased, et mida suuremas ummikseisus inimene on, seda väiksem on tõenäosus, et ta haarab ohjad enda kätte ja püüab enda olukorda või süsteemi muuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles