Mida katkise pere lapsed õpivad ja mida ei õpi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahutatud vanemate laps õpib taktitunnet, kuid ei oska suhet hoida.
Lahutatud vanemate laps õpib taktitunnet, kuid ei oska suhet hoida. Foto: SCANPIX

Lahutatud perede lapsed on kui väikesed kameeleonid, kes peavad kiiresti kohanema erinevate perede reeglitega, kirjutas Elizabeth Marquardt portaalis TheHuffingtonPost.com.

Kui lapse lahutatud vanemad leiavad endale uue partneri, peab laps kohanema teise pere reeglite ja ootustega. Paljudest nõudmistest ei saa laps aru enne, kui toimib valesti.

On teada ka fakt, et teised abielud lagunevad sagedamini kui esimesed, mis tähendab, et laps peab kohanema üha uute reeglitega.

Mõnes kodus on väga tore kasuema, kes võtab uue lapse hea meelega vastu. Teises võib olla, et naine on fanaatiline puhtusearmastaja ja läheb lapse mänguga tuleneva segaduse peale endast välja.

Ka uued kasuõed ja-vennad on erinevad. On neid, kes suhtuvad uude pereliikmesse hästi, kuid on ka neid, kes on vaenulikud ega taha jagada oma kodu ning asju.

Lõhutud perede lapsed õpivad varakult suhtlema ja hästi läbi saama. Nad omandavad sellised sotsiaalse kohanemise oskused, mis tulevad neile täiskasvanueas suuresti kasuks.

Taktitunne ja diplomaatia võivad tuua edu ärimaailmas ja advokaadibüroodes. Olgu see siis õpitud käitumine või kaasasündinud oskus, lahutatud perede lapsed võivad õigusega enese üle uhked olla.

Paraku ei õpi nad seda, kuidas arendada pikka ja kestvat armusuhet, kuidas lahendada pereprobleeme, kuidas usaldada, millal teha kompromisse, millal endale kindlaks jääda. Täiskasvanuna tuleb neil puudu teadmistest, kuidas endale kaaslane leida ja talle kindlaks jääda.

Paljudele neist tundub uskumatu, et naise ja mehe vahel võib olla armastusväärne ja austav suhe, kuigi tegelikult nad unistavad sellest. Nende tee emotsionaalse küpsuseni on pikem ja konarlikum, kui neil, kes kasvanud terves peres.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles