Võõrustajate apsud, mida peo korraldamisel vältida

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui plaanid pühade ajal enda juures peo püsti panna, loe neid glo.msn.com kirja pandud apsakaid, et teaksid, mida vältida.

Tee söömine lihtsaks

Külalistele meeldib, kui pakutakse rohkelt head sööki, aga kui istekohti ei jätku piisavalt, siis on sellest rohkem tüli, kui asi väärt on. Ka rootsi laua puhul jälgi, et oleks piisavalt pindu, millel süüa. Süles ei õnnestu liha lõigata, nii et ruumipuudusel valmista toitu, mida saaks näppudega süüa.

Ära varja, kes on kutsutud

Külalised peavad seda tüütuks, kui nad ei tea, keda nad üritusel kohtavad või kas kellegi kaasavõtmine on lubatud või mitte. Samuti eelistavad nad teada, kui suur pidu on, et arvestada, kas kohale peaks ilmuma täpselt kindlaks kellaajaks või saab ka korraks läbi astuda.

Tee ruumi

Kui sul ei ole avar kodu, siis pead olema nutikas, et teha rohkem liikumisruumi. Ülerahvastatus või liiga väike toidulaud, millele ei pääse ligi, on külalistele tõeliseks nuhtluseks. Toidu- ja joogilauad peaksid olema eraldi ja samuti peaks nähtavale kohale jätma prügianuma.

Hoolitse pidulikkuse eest

Kui sa ei viitsi vaeva näha, siis parem ära teegi pidu. Korraldajad võiksid julgustada külalisi end üles lööma (kostüümid meeldivad paljudele), hoolitseda sobiva muusika ja kaunistuste eest, et luua korralik meeleolu.

Loo atmosfäär

Perenaine/peremees peaks ka ruumi valgustuse üle vaatama. Liigne valgustus on ebameeldiv, eriti õhtul. Õige valgustus võib samas luua väga meeldiva atmosfääri.

Korista vannituba

Puhas tualett on sama oluline kui täiuslik juustuvaagen. Inetu WC jätab korraldajast erakordselt halva mulje. Samuti jälgi, et seal oleks piisavalt tualettpaberit kogu õhtuks. Kui külaline on sunnitud seda juurde küsima, on kõigil piinlik.

Ära käi peale

Teoorias kõlavad organiseeritud seltskonnamängud ja jäämurdjad hästi, aga kui on näha, et need tekitavad inimestes ebamugavust, ei tohiks külalisi selleks sundida. Peale pressitud mängud jätavad meeleheitliku mulje. Kui külalised ei suuda teineteise seltsi taluda, peaksid võib-olla seltskonna üle vaatama ja teinekord kutsuma need, kes omavahel paremini klapivad.

Tee reeglid selgeks

Maini külalistele varem, kas pidu on koos lastega või ilma, et vältida olukorda, mil näiteks noor ema hakkab keset peoseltskonda oma beebit imetama.

Hoia koduloomad eemal

Hoia loomad kas kõrvaltoas kinni või anna nad kellelegi hoiule. Külaliste seas võib olla neid, kes on loomakarvadele allergilised. Pealegi ei armasta kõik inimesed loomi ja nende jaoks võib olla erakordselt tüütu, kui su lemmik käib neil jalge juures siblimas.

Ära mine endast välja

Peod võivad olla väga räpakad. Püüad sa või mitte, ikka võib juhtuda, et külalised ajavad jooke ümber või määrivad laua. Ära riku plekkide pärast muretsemisega külaliste tuju.

Ära küsi raha

On inimesi, kes tekitavad oma külalistele suurt ebamugavust sellega, et paluvad peokulude katteks oma panuse anda. On labane ise inimesi külla kutsuda ja siis hiljem midagi paluda. Kui vahendeid ei ole, siis palu enne üritust külalistel midagi kaasa võtta, aga ära tee sest numbrit, kui nad tulevad tühjade kätega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles