Kümme põhjust, miks keha arvab, et oled näljane

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne kui lähed külmkapi kallale, mõtle- ehk on sul hoopis janu?
Enne kui lähed külmkapi kallale, mõtle- ehk on sul hoopis janu? Foto: SCANPIX

Kõige levinum põhjus, miks inimesed on ülekaalulised, on see, et nad söövad rohkem, kui keha vajab. 

Portaal womansday.com avaldas kümme põhjust, miks keha võib vallandada näljasignaali siis, kui tegelikult peaks kõht olema täis.

1. Oled liiga vähe maganud

Kui sa ei ole piisavalt puhanud, siis vallandub kehas kaks päästikut, mis tekitavad kehal loomuliku soovi end kosutada: isuhormooni segadus ja energia puudujääk. Seega kõige lihtsam asi, mida ülesöömise vastu saad teha, on öösel 8 tundi magada. Kui see ei ole võimalik, siis varu ligi värskeid puuvilju ja toitu, mis sisaldaks süsivesikuühendeid ja lahjasid valke, et rahuldada keha vajadusi.

2. Võtad ravimeid, mis põhjustavad näljatunde

On ravimeid, mis sisaldavad vähesel hulgal steroide nagu prednisoloon ja kortikosteroid. Need võivad tekitada meeletu näljatunde. Arstid soovitavad sellisel juhul süüa normaalse suurusega toiduports ja ignoreerida ravimitest põhjustatud näljatunnet. Pärast sööki proovi näiteks nätsu närida, juua väikeste lonksude haaval sooja jooki või pesta hambaid, et suul oleks tegevust.

3. Sul on janu

Janu sümptomid on näljale väga sarnased ja võivad inimest eksitada. Unisus ja energiapuudus jätavad mulje, et vajad ergutuseks toitu. Kui oled janune, on suu kuiv. Ka söömine leevendab seda sümptomit, kuid lühiajaliselt. Seega peaks enne söömist jooma klaasi vett või taimeteed ja ootama umbes kümme minutit, et olla kindel, kas on ikka õige aeg süüa või mitte.

4. On «söögiaeg»

Me kõik oleme harjumuse ohvrid ja sööme sageli harjumusest. Teatud regulaarsus on soovitatav, et ei tekiks liiga pikkasid vahesid toidukordade vahel. Kui istud maha, et süüa, siis küsi endalt, kas oled ikka näljane. Kui ei ole, siis söö vähem või lükka eine tunnikese võrra edasi.

5. Tegid trenni

Näljatunne pärast suurt koormust ei tähenda alati, et keha vajaks lisakaloreid. Keha vajab teatud kindlat kosutust. Vali kana või mõni teine lahja liha (lihased vajavad proteiini) ja kõrvale võta näiteks pruun riis, et aidata kehal kiirelt taastuda ja näljatunnet edasi lükata.

6. Eelmisest toidukorrast ei ole möödunud piisavalt aega

Kui lõpetasid just söömise ja tunned, et oled ikka veel näljane, siis ära söö kohe juurde. Võib-olla sõid liiga kiiresti? Keha vajab pisut aega, et signaal täis kõhust jõuaks ajju. Söö aeglaselt, aseta kahvel suutäite vahel taldrikule. Kui tunned ikkagi nälga, siis ime vahepeal üks pastill, et isusid tõrjuda.

7. Naised su ümber söövad

Ameerikas tehti uuring, mis tõestas, et naised kipuvad teiste naiste käitumist kopeerima. Kui üks naine grupis sööb liiga palju, siis teevad teised sama. Aitab see, kui suudad end kõrvalt vaadata ja endale kindlaks jääda. Kui on raske, haara sõbrannal käest ja minge toidukeskkonnast mõneks ajaks eemale. Kui oled piisavalt enesekindel, saad hoopis teistele eeskujuks hakata vähem söömisega. Võimalik, et teised järgnevad sulle ja tänavad sind hiljem.

8. Oled joonud alkoholi

Teadlased ei ole veel tõestanud miks, aga on mõistetud, et alkohol teeb toidu isuäratavamaks. Samuti mõjutab alkohol otsustusvõimet ja laseb kergemini libastuda neil, kes soovivad oma toitumist jälgida. Lahenduseks võib olla see, et sööd kõhu täis enne napsutamist ja joomise vahele jood piisavalt vett, et vältida järgmisel päeval tekkivat vedelikupuudust.

9. Sa näed head sööki või tunned selle lõhna

Me sööme rohkem oma meeltega kui kõhuga. Kui näeme pilte toidust või näeme seda telekast, tunneme küpsetamisel isuäratavaid lõhnasid ja piilume snäkke kausis, suu hakkab iseenesest juba vett jooksma ja isu tõuseb. Ära jäta ahvatlusi nähtavale kohale, nii on lihtsam neile vastu panna.

10. Oled stressis

Uuringud on näidanud, et stressis inimesed kipuvad valima rasvast, soolast või väga magusat toitu. Need toidud tunduvad suus head ja pakuvad turvatunnet. Alati ei põhjusta aga tunded söömist. Tuleb välja, et keha keemiline reaktsioon stressi vastu võib samuti põhjustada näljatunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles