Beebid imiteerivad ainult usaldusväärseid objekte

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, et lastele meeldib imiteerida helisid, näoilmeid ja tegevusi on kõigile teada, kuid Concordia ülikooli teadlased avastasid, et ka väikesed lapsed oskavad jäljendamise objekti valides tema usaldusväärsust hinnata, vahendab teadus.err.ee.

Uurimuse ühe autori professor Diane Poulin-Dubois’ sõnul hoiavad imikud, nagu vanemad lapsedki, inimeste aususe ja vigade kohta nn mõttelist toimikut, mis on vajalik nende hilisemaks õppimiseks.

60 väikelast vanuses 13-16 kuud jagati kahte gruppi, millest esimesega tegeles «usaldusväärne» eksperimentaator, teisega «ebausaldusväärne».

Selgus, et võrreldes esimese grupiga, kus üle poole ehk 61 protsenti lastest jäljendas katses tehtud ebatavalist käitumist, järgnes teises ehk ebausaldusväärse testijaga rühmas eeskujule ainult 34 protsenti beebidest. Teadlaste hinnangul peavad lapsed kord neid petnud täiskasvanute käitumist ebaratsionaalseks ja -tõhusaks, seega imiteerimist mitteväärivaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles