Jaapani rinnapiimaasendajast leiti kiirituse jälgi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teisipäeval avastati Jaapanis, et tuumajaama probleemide tõttu on saastunud Meiji Co konserveeritud rinnapiimaasendaja, sest sellest on leitud kiirituse jälgi, vahendas healthland.time.com.

Esialgu ostetakse müügilt tagasi piim, mille kasutustähtajaks on 2012. aasta oktoober. Radioaktiivse tseesiumi tase piimas on küll suuresti alla valitsuse lubatud ohutusnõuete ja ettevõtte sõnul on kogused nii väikesed, et ei ohusta lapse tervist ka juhul, kui ta joob seda piima iga päev.

Ekspertide hinnangul on lapsed kiirgusega kokkupuutel rohkem ohus, sest neil on seetõttu suurem risk haigestuda vähki või teistesse haigustesse.

11. märtsi maavärina ja tsunami tõttu varises Jaapanis kokku kolm tuumareaktorit ning radiatsiooni paiskus õhku ja ookeani. Siiani on radiatsiooni jälgi avastatud riisis, kalas ja loomalihas, kuid beebitoidust avastati seda nüüd esmakordselt.

Meiji tooted moodustavad 40 protsenti Jaapanis müüdavast beebitoidust, aga müügilt tagasivõtud koguseid ei avalikustatud. Sama toodet müüakse ka Vietnamis, kuid teise nime alt.

Paljud tarbijad on mures, sest kõiki toiduaineid ei testita. Enamik teste on tehtud vabatahtlikult, kaasa arvatud viimased Meiji lastetoitude analüüsid.

Mõned poed märgistavad kauba selle järgi, kust piirkondadest toiduained on püütud või kasvatatud, et tarbijad saaksid selle alusel valida ohutuma toidu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles