Magusat söövad inimesed on sõbralikumad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tihtipeale kasutatakse meeleolu iseloomustamiseks maitsemeeltega seotud metafoore: meel on kibe või tuju hapu. Ning miks me rõõmsalt ja armsalt naeratavaid inimesi moosinägudeks kutsume?

Ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology avaldatud artikkel, mis toob viie erineva teadusliku eksperimendi andmetele toetudes näiteid sellest, kuidas suurematel magusasõpradel on ka abivalmim ja sõbralikum iseloom, võib esiti tunduda pisut imelik, vahendab teadus.err.ee.

Kuid artikli peamine sõnum pole mitte see, et ohtralt magusat tarbivad inimesed on üldiselt ka leppivamad ja abistavamad, vaid see, et kultuuris levinud metafoorid mõjutavad meid alateadlikult moosi söövaid inimesi «moosinägudeks» pidama.

Ühes eksperimendis tuli välja, et šokolaadiga maiustanud inimesed lähevad abivajavale suurema tõenäosusega appi kui need, kes krõbistasid soolaseid küpsiseid või ei söönud üldse midagi.

Uurimustöö teises katses uuriti, millisena teised inimesed näevad kooke ja komme armastavaid inimesi ning leiti, et magusat söövad inimesed tunduvad meeldivamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles