Lahutatud inimesed surevad nooremalt?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimus tõi järjekordselt välja seose lahutatu staatuse ja suurema riski vahel varem surra, kuid põhjuslik seos pole siiski päris kindel. 

Arizona ülikooli teadlased uurisid 11 erineva riigi andmeid, mis hõlmasid endas 6,5 miljonit inimest, 755 000 lahutust ja 160 000 surma, vahendab huffingtonpost.com

Avastati, et täiskasvanud, kes olid lahutatud, surid 23 protsenti suurema tõenäosusega nooremalt kui need, kes olid abielus. Meestel oli sealjuures kaks korda suurem oht surra noorelt kui naistel. See muster oli samasugune igal pool, hoolimata riigist.

Kuid siiski ei ole võimalik kindlalt öelda, et just lahutus on varajaste surmade põhjuseks. Uurijaid mainisid näiteks seda, et need, kes sagedamini lahutavad, elavad enamasti ka riskantsemalt ja seega võib sotsiaalne taust mõjutada uuringu tulemusi.

Suurema tõenäosusega lahutavad need, kes on depressioonis, pruugivad alkoholi või narkootilisi aineid ja on negatiivse ellusuhtumisega. Samad tegurid aga mõjutavad ka varajast surma.

Muude põhjustena tõid uurijad välja selle, et lahutatud inimestel on tavaliselt vähem raha ja seetõttu ka kehvem tervis. Sagedasti hakkavad naised pärast lahutust suitsetama, pealegi on neil siis sagedamini toitumisprobleeme ja unehäireid. Stressiga võitlevatel inimestel on sageli ka vereõhuhäireid ja kõik see kokku viitab sellele, et lahutatud inimestel on kehvem tervis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles