Viis nõuannet, kuidas hoiduda pühadega seotud stressist

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulueelne aeg võib olla neile tohutult stressirikas, kes ei oska end vabaks lasta ja ettevalmistusi nautida. Portaal forbes.com jagas nõuandeid, kuidas pühadestressist vabaneda.

Teadlased on tõestanud, et pühade ajal on inimesed kõige rohkem stressis. Kui inimesed üritavad kõike täiuslikult teha, nagu on näha kaunites ajakirjades ja jõulufilmides, siis ei ole imestada, et pinge kasvab ja neid ootusi ei suudeta täita.

Enne jõule joostakse närviliselt ringi, nimekirjad näpus. Küll peab ostma kingitusi, küll käima erinevatel jõuluüritustel. Sageli on tulemuseks see, et meile tundub, et midagi on me elust puudu. Selle asemel, et tunda tänulikkust kõige selle üle, mis meil on, keskenduvad paljud sellele, mida pole. Eriti muretsetakse raha pärast, kui seda pole nii palju, et luua mainitud säravat ajakirja-efekti.

Kui jõulutoimetuste nimekiri on väga pikk, siis tasub korraks aeg maha võtta, rahulikult sisse-välja hingata ja keskenduda teadlikult sellele, et lasta lahti oma ootustest selle suhtes, kuidas kõik «peaks» olema. Kui suudad seda teha, siis tunned end paremini ega mõtle pingsalt sellele, mis peaks olema, vaid lepid sellega, mis on. Kõige paremini hajutab pinget tänutunne.

Viis võtet, et suudaksid rohkem nautida ja vähem muretseda

1. Unusta ära sõna «peaks». Kui otsustad juba ette ära, et su pühad ei pea tulema postkaardi-kaunid, lased end vabaks ja saad nautida ka kõike seda, mis ei vasta ootustele. Unusta ebareaalsed ootused, mis põhjustavad vaid vimma, konflikte ja meelepaha - «me peaksime kõik omavahel läbi saama», «meil peaks olema väga lõbus», «kõik peaksid pühadeks koju tulema», «kingitused peaksid olema sügavamõttelised». Pettumus ja närvilisus tuleb enamasti liiga kõrgetest ootustest.

2. Loo uued traditsioonid, ära ole vanade kommete ori. Mõnikord kasvavad vanad traditsioonid välja. Kui alati on midagi tehtud ühtmoodi, ei tähenda see, et nii peabki tegema. Iga aasta ei pea valmistama täpselt sama sööki, mõnikord võib täiesti vabalt valida hoopis midagi sellist, mille peale ei kulu palju aega.

3. Lase fantaasial lennata ja ära piina end täiuslike kingituste tegemisega. Parimad kingid ei ole kunagi kõige kallimad. Pealegi ei näita liigne rahakulutamine heldust, eriti kui sa ei saa seda tegelikult endale lubada.

4. Ole tänulikum ja näita seda välja kas või teistele komplimente tehes. See on lihtne nipp, kuidas teiste tuju tõsta ja nende suule naeratus manada. Mõtle, kelle päeva sa tahaksid särama panna - helista talle, saada kaart või kiri. See võtab väga vähe aega, aga teeb teil mõlemal tuju heaks.

5. Ole rõõmsam, naera (enda üle) ja naudi! Pane tähele, et toimetuste nimekirja läbi võttes oskad seda ka nautida. Kuula oma lemmikmuusikat ja otsi lihtsaid asju, millest rõõmu tunda.

Ära unusta pühade mõtet. Tegelikult ei ole ju oluline, kui paljudel pidudel sa käid või kui palju kinke saad, millise mulje teistele jätad või mida sööd. Näita välja, kui tänulik oled kõige selle eest, mis sul on, inimeste pärast, kes sind ümbritsevad ja ka selle eest, milline ise oled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles