Kümme kõige mürgisemat ilutoodet

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keskmine naine kasutab enne kodust lahkumist umbes 12 erinevat tervise- ja ilutoodet. Need tooted võivad aga sisaldada ohtikke kemikaale, mis põhjustavad vähki, organite talitlushäireid ja sünnidefekte, vahendab bloomberg.com.

Kosmeetika üle ei peeta päris samasugust järelevalvet nagu toiduainete või ravimite üle. Oleneb vaid tootjast, kas tema arvates on toode piisavalt ohutu või mitte.

Ameerika MTÜ Keskkonna töögrupp järjestas kosmeetikatooted tervist kahjustavate kemikaalide sisalduse järgi. Järgnevad tooted on kõik «kõrge riskiga».

1. Ökoloogilise sildiga päikesekaitsekreem

Päikesekaitsevahendid sisaldavad ainet oktinoksaati, mis küll kaitseb nahka UV-kiirguse eest, kuid testid loomadel seostavad seda kilpnäärme ja ajusignaali probleemidega. Kui tootele pannakse peale suur silt «naturaalne» või «öko», siis on see toode automaatselt menukas, aga ettevõtted kasutavad seda paraku vaid turundusnipina ja seaduslikku standardit siin ei ole.

Tänapäeval ei ole veel täpselt kindel, kui palju inimene seda kemikaali haigestumata talub. Tootjad väidavad küll, et nende kosmeetika on ohutu, kuid kunagi ei või kindel olla, enne kui lubatud kogused on teadlikult tõestatud.

2. Kõrvaltoimetega aluskreem

Aluskreemide koostisesse tihti kuuluv oksübensoon on kui kahe teraga mõõk, mis kaitseb küll UV-kiirte eest, kuid võib ka põhjustada tugevat ärritust või vallandada allergilise reaktsiooni valguse vastu. See kemikaal imendub nahka ja talletub kehas.

3. Lihasööja pasta

Enda kaunistamine toksiliste värvidega ei ole vaid tänapäevane nähtus. Ajaloost võib tuua näiteid, et naised riskisid ilu nimel ja kasutasid valge plii ja kriidi või äädika kokteile, et valgendada jumet ja peita iluvigasid.

Sellele pühendusid Vana-Kreeka ja Rooma naised, Jaapani geishad ja isegi Inglismaa kuninganna Elizabeth I. Mõned naised kasutasid elavhõbeda baasil tehtud tooteid, et saavutada sama efekti. Pasta sõi korduval kasutamisel nahka ja armistas seda, mistõttu naised pidid veelgi rohkem kosmeetikat kasutama, et kahju peita.

4. Neurotoksiline puuder

Naised, kes kasutavad peitepulga peal läike peitmiseks ka puudrit, võivad saada topeltkoguse retinüülpalmitaati, mida on seostatud laboriloomadel vähi tekkega. Puudri värv sisaldab metalle nagu alumiinium, kaltsium ja baarium. Need on tuntud neurotoksilised ained, mille vähene kasutamine kosmeetikas on lubatud.

Kasutades kosmeetikat, mis sisaldavad samasid aineid, puutume nendega üha enam kokku.

5. Kantserogeenne põsepuna

Tuhkja viimistluse tõttu kasutatakse roosat kvartsi ja ränidioksiidi põsepunade valmistamisel, kuid need on vähkit ekitava toimega ja on tõestatud, et pikaajalisel kokkupuutel mürgised immuunsüsteemile ja hingamiselunditele.

6. Näohaavandid ja pimedus püsivärvist

1930ndatel jäi rohkem kui tosin Ameerika naist pimedaks ja üks isegi suri, sest kasutas ripsmete püsivärvi Lash Lure. See sisaldas testimata kemikaali, mis põhjustas ville ja haavandeid näole ning silmalaugudele. Tänapäeval kasutatakse sama kemikaali juuksevärvides.

7. Küünelakid

Paljud küünelakid sisaldavad kolme toksilist ainet: tolüeen, dibutüülftalaat ja formaldehüüd. Need kahjustavad hingamist, põhjustavad sünnidefekte ja vähki. 2006. aastal survestati küünelakitootjaid ja seejärel muutsid oma lakkide koostist firmad Orly, OPI, Estee Lauder ja Sally Hansen.

8. DNAd kahjustav peitepulk

Augustis 2010 eemaldas Revlon oma tootesarjast Almay retinüülpalmitaati sisaldava nahapalsami. Ilmnes, et see võib UV-kiirguse all nurjuda ja toota vabu radikaale, mis tekitavad geenimutatsioone ja kahjustavad DNAd.

9. Mürgine ripsmetušš

Ripsmetušid sisaldavad sageli lõhnaaineid, et matta tugevate kemikaalide ebameeldivaid lõhnu. Parfüümid võivad tekitada peavalu, hingamisel vilistamist ja astmat. Koostisosade avaldamist ei ole nõutud, aga näiteks Neutrogena Weightless Volume Wax Free Mascara sisaldab veel retinüülpalmitaate ja parabeene, mida kasutatakse säilitusainetena ja mis võivad matkida naissuguhormooni östrogeeni toimet.

10. Vana-Egiptuse mürgised kassisilmad

Vana-Egiptuse diivad olid esimesed naised, kes riskisid oma tervisega ilu nimel. Nimelt pasta, millega nad värvisid endale tuntud kassilaadsed silmad, sisaldas tahma, rasvainet ja metalle. Korduv kasutamine võis põhjustada unehäireid, ärrituvust ja vähendada vaimseid võimeid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles