Kuus tüüpilist viga, mida tehakse koristamisel

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaal womansday.com jagas nippe, milliseid vigu tuleks koristamisel vältida. Kogenematud koduperenaised võivad head teha üritades midagi sootuks ära rikkuda.

1. Plekkide vaiba sisse nühkimine

Kui midagi tilgub vaibale, olgu selleks mahl või punane vein, ei tohiks seda kohe nühkima hakata. Hõõrumine harutab vaiba kiud lahti ja kangas saab pöördumatult kahjustada. Nii et isegi kui lõpuks saad plekist lahti, kangakahjustusi enam parandada ei saa.

Kõige parem on toimida nii: võta lusikaga määrivat ainet või vedelikku ära nii palju kui õnnestub. Siis kuivata ala valge puhta rätiku või majapidamispaberiga. Jätka tupsutamist, kuni vaip on kuiv. Kui see on raske, siis pane plekile rätik ja raskuseks peale näiteks raamatuid ning vaheta rätikuid, kuniks neile enam niiskust ei jää.

Pärast seda võid proovida plekieemaldit. Testi seda kindlasti enne varjatud kohas. Siis saad kindel olla, et eemaldi ei riku vaiba värvi.

2. Akende pesemine päikeselisel päeval

Aknapuhastusvahend kuivab päikese käes liiga kiiresti ja nõnda jäävad klaasile triibud. Parim ilm aknapesuks on pilvine ja sooja peaks olema alla 21 kraadi. Kasuta millist aknapuhastusvahendit tahad, nad toimivad kõik üsna sarnaselt. Pritsi seda aknale ja lase natuke seista ning siis kasuta pehmet käsna või lappi, et vahend aknal laiali hõõruda.

Tõmba kummkaabitsaga korra ülevalt horisontaalselt ja siis puhasta vertikaalsete (pisut kattuvate) tõmmetega kogu aken. Hoia ühtlast survet ja puhasta kumm lapiga iga tõmbe järel, et mitte pritsida. See meetod sobib nii sise- kui väliakende pesuks.

3. Liigne äädika ja sidrunimahla kasutamine, arvates, et see on leebe

Viimasel ajal rõhutatakse väga palju looduslikele puhastusvahenditele, nii et tundub lihtne haarata käsi sidrunimahla või äädika järgi. Mõlemad on aga happed, mis võivad rikkuda looduslikke pindu nagu marmor, paekivi, travertiin ja karneool. Happed kahjustavad pöördumatult kivide välimust ja taastamine võib minna väga kulukaks.

Äädikalahus sobib hästi seebijääkide ja veejälgede eemaldamiseks vannist, dušinurgast ja keraamilistelt plaatidelt.

4. Arvad, et iga puhastusvahend on desinfitseerija

Kõik vahendid ei ole täpselt samasugused ja tasub võtta natuke aega, et sildid läbi lugeda. Kui mõni pereliige on näiteks nakkavalt haige, siis on bakterite tapmiseks vaja tõelist desinfektsioonivahendit, et puhastada ukselinke, kraanikausse ja muud, mida vaja.

Kasuta vahendit hoolikalt vastavalt kasutusjuhendile. Enamik neist vahenditest peab pisut seisma ja ei desinfitseeri pinda, kui kohe maha loputada.

5. Vale töövahendi kasutamine

Suurim risk on kasutada liialt hõõruvat tööriista. Kahepoolse pesukäsna karedam pool on mõeldud vaid potipõhjade, grilli ja muude sarnaste väga raskesti puhastatavate asjade hõõrumiseks.

6. Kasutad liiga palju puhastusvahendeid, arvates, et rohkem on parem

Ahvatlev on igaks juhuks mustusele uhada rohkelt vahendit. Tegelikult ei ole selleks mingit põhjust, sest ka tootjad on sellele mõelnud, et pesemiseks piisaks vaid väikesest kogusest vahendist.

Liiga rohke vahendi kasutamine on lihtsalt raiskamine ja hiljem on seda raske maha loputada. Sama kehtib ka äädikalahuse kohta. Silmas peab pidama, et kui iga kord kasutada liiga palju vahendit, siis ajapikku koguneb seda pinnale üha enam ja puhastamine läheb järjest raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles