Tee Inglise jõulukooki

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmenädalane kook: James Ramsden näitab kolme nädala eest küpsetatud kooki. Iga nädal immutab ta seda kahe teelusikatäie brändiga, torgates enne kahvliga koogi pinnale väikesed augud.
Kolmenädalane kook: James Ramsden näitab kolme nädala eest küpsetatud kooki. Iga nädal immutab ta seda kahe teelusikatäie brändiga, torgates enne kahvliga koogi pinnale väikesed augud. Foto: Peeter Langovits

Üks tummine Inglise jõulukook saab õige meki siis, kui see hiljemalt paar nädalat enne pühi valmis teha ja seda kangema kraamiga niisutada, teab inglane James Ramsden.

Kes pühadelauale vaheldust või sõpradele originaalset kinki otsib, katsetagu traditsioonilist Inglise jõulukooki. Kuid siis tuleb kiirustada, sest praegu on selle küpsetamiseks viimane aeg.

«Parim aeg on tegelikult kuu enne jõulupühi,» ütleb Inglismaalt Yorkshire’ist pärit James Ramsden, kes Tallinnas Drink Bari pubi ja joogipoodi peab. Kuid piisab ka paarist nädalast, et jõulukook saaks just nii tummine kui vaja. Ja kui jäätegi suure jõulurutuga viimasele minutile ning teete selle mõni päev enne pühi, ei juhtu samuti midagi.

«Siis tuleb kooki lihtsalt iga päev lahkemalt alkoholiga kasta,» lohutab James, kes pani oma jõulukoogi ahju juba kolme nädala eest ja nüüd seda hoolega korra nädalas natukese brändiga immutab. Kui teie küpsetate praegu, «toitke» kooki teelusikatäie brändi, konjaki, viski või rummiga iga paari päeva järel.

Kangest kraamist ei saa mööda ka jõulumaiuse tegemise esimeses etapis: kuivatatud puuvilju ja riivitud tsitruseliste koort tuleb selles vähemalt 12 tundi ehk üle öö leotada. Mahlasuse ja maitserikkuse huvides peaks sellest kindlasti kinni pidama, nimetab James algajale jõulukoogitegijale esimese tähtsa reegli.

Teiseks, küpsetamiseks kulub vähemalt neli tundi – mingil juhul ei tohiks aega lühendada ega kuumust ettenähtud 140 kraadist kõrgemale tõsta. Siis on tulemus täiuslik.

Kuidas kooki kaunistada, on aga juba maitse asi. Leidub mandlitega variante, kuid Jamesile meeldib katta kook martsipani ja suhkru-glasuuriga, sest siis tuleb kontrast ilusa kuldpruuni koogi ja valge glasuuri vahel eriti kenasti esile. Ka kingituseks mõeldud küpsetisele on sel juhul efektsem jõuluvärvides paela ümber siduda.

Yorkshire’is süüakse juustuga

Muidugi on sel meie rosinakeeksi sarnasel, ent tunduvalt külluslikumal koogil palju variante. Mõni retsept sisaldab peale kuivatatud puuviljade pähkleid, teine mitte, kolmandat ehitakse mandlitega.
Samuti on James moodsamates retseptides kohanud riivitud porgandit või apelsini ja ingveriga maitsestatud suhkruglasuuri. Jamesi sõnul ongi osake koogi võlust selles, et koostisaineid võib meelepärasemate vastu vahetada, lisada, ära võtta. Osa rosinaid võib asendada kuivatatud aprikoosidega, sukaadi asemel kasutada riivitud apelsini- või sidrunikoort.

Tema kodukandi Yorkshire’i eripäraks on aga hoopis see, et jõulukooki pakutakse koos tükikese juustuga. «Imeline kooslus! Pude ja kreemjas Wensleydale on parim, siin müüakse seda juustu Stockmannis,» räägib James oma lapsepõlvekodu kommetest ja lisab, et ka kõik teised jõulukoogi koostis-ained leidis ta Tallinnast – ostureisi Inglismaale ega ka abikirju sõpradele pole seega küpsetajale vaja.

Kogu pere tainast segama

Poisipõlvest meenub mehele seegi, et kui ema kooki tegi, pidid kõik pereliikmed järjepanu tainast segama ja siis midagi soovima. Kui vürtsine küpsetuslõhn kogu maja täitis, vallutas meeled pühadeootus. «Nüüd võivad jõulud tulla,» ohkasid kõik. Ja kui maius pärast kuupikkust seismist lõpuks valmis sai, oli just James see, kes selle lõpuks puidust jõuluvanade ja põhjapõtradega kaunistas.

«Niipalju kui mina mäletan, tehti meil seda igal aastal,» meenutab pubipidaja. Paljudes peredes, ka Jamesi omas, söödi kooki imeväikeste tükikeste haaval juba veidike enne pühi – sealmaal on kombeks, et jõulude eel käivad sõbrad ja naabrid üksteisel külas jõulukokteilil ja kook on üks õhtu tähti. Et kõigile jätkuks, tehti mõnes kodus isegi kaks kooki.

Kuid ilmtingimata jäetakse üks viil koos klaasi õlle või šerriga jõuluõhtul jõuluvanale kamina ette. Mis üle jääb, süüakse pärast 25. detsembri jõululõunat. Võetakse klaasike porti või šerrit ja tükike kooki ning sätitakse end televiisori ette kuninganna kõnet kuulama. Kui kooki ikka veel jagub, pannakse see lauale igal söögikorral, kuni otsa saab.

«Nii kurb oli alati viimast tükki võtta,» ohkab James.

Jõulumaius «küpseb» mitu nädalat

Inglise jõulukook

Vaja on 20 cm läbimõõduga ümarat kõrget koogivormi, mis on küpsetuspaberiga vooderdatud ja rasvainega määritud. Samuti peaks paberiga katma vormi välisserva. Sobib ka kandiline, 18 cm2 vorm.

•    450 g tumedaid seemneteta rosinaid ehk korinteid
•    175 g Sultani rosinaid
•    175 g tavalisi rosinaid
•    50 g nõrutatud ja hakitud kokteilkirsse
•    50 g hakitud sukaadi
•    4 sl brändit, lisaks immutamiseks (sobib ka konjak, viski, rumm)
•    225 g jahu
•    1/2 tl soola
•    1/4 tl riivitud muskaatpähklit
•    1/2 tl jahvatatud maitseainesegu (ingver, kaneel, must pipar)
•    225 g magedat võid
•    225 g pruuni suhkrut
•    4 suurt muna
•    50 g puhastatud ja hakitud mandleid
•    2 tl tumedat õlut
•    1 sidruni riivitud koor ja mahl
•    1 apelsini riivitud koor ja mahl

Kaunistuseks
•    200 g martsipani
•    1–2 sl aprikoosimoosi
•    3 munavalget
•    600 g sõelutud tuhksuhkrut
•    1 sl sidrunimahla

Alusta küpsetamisele eelneval päeval: pane kuivatatud viljad ja sukaad kaussi ning sega brändiga. Kata nõu kinni ja lase 12 tundi seista.

Pane ahi 140 kraadi juurde sooja. Sõelu kaussi jahu, sool ja maitseained, sega korralikult. Vahusta teises kausis või ja suhkur, kuni tekib kohev mass. Klopi munad lahti ja sega vähehaaval võisegu hulka. Klopi kergelt, kuni segu jääb ühtlane. Lisa ettevaatlikult segades jahu-maitseained.

Sega juurde rosinad, sukaad, mandlid, õlu ning riivitud sidruni- ja apelsinikoor ning -mahl. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja kata kahekordse küpsetuspaberikihiga. Tee paberi keskele ühe euro suurune auk.

Küpseta kooki ahju madalamal siinil umbes neli ja pool tundi, mõnikord kulub selleks ka rohkem aega. Jahuta kooki vormis pool tundi, siis tõsta vormist välja. Kui see on täiesti jahtunud, tee pinnale tiku või kahvliga väikesed augud ja tilguta peale mõni teelusikatäis brändit.

Mähi kuivamise vältimiseks kahekordsesse küpsetuspaberisse ja siis fooliumisse või pane õhukindlasse karpi. Hoia toatemperatuuril. Immuta paari lusikatäie brändiga iga nädal või üle paari päeva, kui küpsetasid selle paar nädalat enne jõule.

Kata kook martsipaniga paar päeva enne serveerimist. Tee käed jahuseks ja sõtku martsipan laual natukese tuhksuhkruga pehmeks. Kuumuta aprikoosimoos ja pintselda kook sellega üle. Rulli martsipan õhukeseks ja kata sellest poolega koogi pind. Ülejäänu lõika parajateks ribadeks ja suru koogi külgedele. Võid ka kogu martsipani vaid koogi peale panna. Kata kook uuesti kinni.

Päev enne serveerimist tee glasuur: vahusta munavalged, lisades jupphaaval tuhksuhkrut. Vahusta, kuni moodustuvad pehmed tupsud. Lisa sidrunimahl. Määri-silu koogile suhkruvõõp ning paki uuesti sisse. Serveerimispäeval kaunista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles