Miks on üle neljakümnesed naised sageli paksud?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toitumisspetsialistid on välja selgitanud, miks võtavad naised pärast neljakümnendat eluaastat kiiresti kaalus juurde, vahendab geniusbeauty.com.

80 protsenti keskealistest naistest võib kogeda sarkopeenilist ülekaalulisust. See on rasvumine, mille puhul rasv koguneb lihaskoe kahanemise arvelt.

Teadlaste uuringud on näidanud, et 45. eluaastaks kaotavad naised 30 kuni 50 protsenti lihasmassist. Vananemisprotsessi tõttu aeglustub ainevahetus ja kui sinna lisada vähene liikuvus, hakkavad lihased asenduma rasvaga.

Lihasmassi taandumine vähendab ka kalorite kulutamist, nii et pea iga toit muutub rasvaks. Eksperdid arvestasid, et 10 aastaga läheb naine nõnda kahe suuruse võrra suuremaks. Seetõttu on vanemas eas naiste puhul toitumine eriti tähtis.

Üks saladustest on see, et liigse rasva eemaldamisega ei tohi liiale minna. Naise keha peabki katma teatud optimaalne kogus keharasva. Rasvkude suudab nimelt toota naishormoone, mis takistavad veresoonte lupjumise eest, luid osteoporoosi eest ja panevad aju aktiivselt tööle.

Naised ei tohi dieedi puhul unustada ka seda, et säilitada tuleb normaalne lihasmass. Seega peab menüü sisaldama piisavalt valku. Kõige tähtsam on muidugi füüsiline aktiivsus. Normaalne režiim peaks tõstma ainevahetusprotsesse 27 protsendi võrra ning alandama lisakilode tõenäosust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles