WiFi võib kahjustada spermat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võrguvaba interneti tehnoloogia võib kahjustada meeste seemnerakke, näitas värske uuring.

Argentiina teadlased võtsid 29 hea tervisega mehe seemnevedelikust proovid ning asetasid mõned tilgad neist proovidest laborinõudel WiFit kasutava sülearvuti alla, vahendab Novaator.

Pärast neljatunnist arvuti lähedal viibimist ei ujunud veerand spermatosoididest enam ringi. Samal ajal oli arvutist eemal hoitud kontrollrühmas liikumise lõpetanud ainult 14 protsenti spermatosoididest.

Seejuures esines arvuti all hoitud seemnevedelikus DNA kahjustusi 9 protsendil seemnerakkudest, kolm korda enam kui kontrollrühmas.

Ajakirjas Fertility and Sterility avaldatud uuringu autorid täheldasid samas, et sperma asetamisega aktiivse WiFi-ühenduseta sülearvuti alla ei kaasnenud märkimisväärset seemnerakkude kahjustumist ega surma. Teadlaste sõnul on sperma kahjustamises peasüüdlane elektromagnetkiirgus.

«Meie andmed näitavad, et mehe suguelundite läheduses asuva WiFi ühendusega sülearvuti kasutamine võib vähendada sperma kvaliteeti,» kirjutasid uuringu autorid. «Hetkel me ei tea, kas sellist mõju avaldavad kõik WiFi abil internetiga ühendatud sülearvutid ning millistes tingimustes sülearvuti kasutamine seda mõju suurendab.»

Eelmisel aastal Kanadas korraldatud samateemaline uuring näitas, et juhtmevaba sidet kasutavatest seadmetest tulev kiirgus kahjustab seemnerakkude DNA’d. Ka on leitud, et spermale võib kahjulikult mõjuda arvutite tekitatud soojus.

2004. aastast pärinev ameeriklaste uuring leidis, et sülearvuti süles hoidmine võib tõsta munandite piirkonnas temperatuuri kuni kolm kraadi.

Kuigi juba nii mõnedki uurimused on näidanud WiFi negatiivset mõju meeste seemnerakkudele, ei ole kriitikute sõnul siiski veel ükski uuring veenvalt tõestanud, et sülearvuti kasutamine mõjutab viljakust või rasedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles