Loomingulised inimesed on altimad petma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlased on avastanud, et loomingulised inimesed petavad ja teevad võimaluse avanedes sohki suurema tõenäosusega kui nende mitte nii loovad kaaslased, vahendab teadus.err.ee.

Uurimuse autorid Francesca Gino Harvardi ülikoolist ja Dan Ariely Duke’i ülikoolist koostasid seeria viiest eksperimendist, et tõestada oma hüpoteesi, mille kohaselt loomingulised inimesed petavad teatud olukordades kergekäelisemalt, kuna nad suudavad enda jaoks põhjendada halva käitumise vajalikkust.

Gino sõnul oskavad loovad inimesed paljudes valdkondades edukamalt probleeme lahendada, kuid liigne innovatiivsus võib neid ülesannetele lahendust otsides viia ebaeetilistele radadele.

Kui innovatiivsemad inimesed petsid tunduvalt suurema tõenäosusega, siis intelligentsuse ja ebaaususe vahel mingit seost ei ilmnenud.

Teadlased rõhutavad, et kuigi tegemist ei olnud täiusliku katsega, kuna inimesi peibutati rahaga, võivad loomingulised inimesed igapäevaelus kogeda tunduvalt suuremaid eetilisi dilemmasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles