Kaalunumbrit ei tasu liiga tõsiselt võtta

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ka sa ikka tead, kuidas tuleb end tegelikult kaaluda? Psühholoogiaportaal psychologytoday.com väidab, et see polegi nii lihtne, kui võiks eeldada.

Kui üritad kaalu langetada, on oluline, et enne kaalule astumist küsiksid endalt: kuidas mul läheb? See, kuidas sul läheb ja kui palju kaalud, on kaks täiesti erinevat asja. Kaal ei tea ju midagi sinu enesetunde kohta.

Kaal ütleb vaid numbri, kuid see, kuidas sul tegelikult läheb, oleneb sellest, kuidas sa elad ja end tunned. Kui oled teinud õigeid valikuid, toitunud tervislikult ja teinud trenni, siis ei tohiks kaalunumber röövida sult uhkust ja heameelt saavutatud edusammude üle.

Nii et alles siis, kui oled otsustanud, kuidas sa vahepeal hakkama oled saanud, astu ka kaalule.

Vaadates kaalunumbrit, ära unusta, et kaal kaalub ka kõike muud peale sinu. Kaalu võivad lisada riietus, kõhukinnistus (see võib lisada ligi kilo), veesisaldus organismis (see on kõrgem päevade ajal, pärast soolase toidu söömist või siis, kui lihased on valusad pärast füüsilist pingutust). Ka lohutus- ja pidusöömingud on teatud määral õigustatud ja neid peaks käsitlema kui erandeid.

Kui kaalunumber sobib ja oled tulemusega rahul, siis on kõik hästi ja võid minna. Kui aga number kaalul teeb õnnetuks, küsi endalt: kas ma teen midagi selle muutmiseks ja kas ma tean, mida teha?

Kui vastusteks on jah, siis ei ole ju põhjust muretseda, isegi kui täna ei ole kaalunumber kõige ilusam. Oluline on jätkusuutlikkus. Ära unusta, et mõni nädal lähebki halvemini ja teine jälle paremini. Anna endast kõik, et saaksid ka kaalulangetamist nautida, mitte taluda.

Kaal on tagajärg, mitte põhjus. Kui saad suure arve, siis vihastad ju ka laristamise, mitte arve enda peale. Nii et mõeldes veel sellele, kas tead, mida dieeti pidades teed, jälgi hoolega, mida sööd ja tea, palju kaloreid miski sisaldab.

Lõppkokkuvõttes, isegi kui sulle ei meeldi kaalunumber, siis kui sa tead, et teed midagi selle muutmise nimel, saad sa juba suurepäraselt hakkama ega tohiks kurvastada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles