Kümme pisiasja, mida õnnelikud inimesed teevad teistmoodi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Positiivsest ellusuhtumisest erinevaid uurimusi läbi viinud psühholoog Sonja Lyubomirsky pani portaalis marcandangel.com kirja, mida õnnelikud inimesed teevad teisiti, et säilitada ja suurendada oma õnnetunnet.

Need on asjad, mille tegemist saame alustada juba täna!

Väljenda tänulikkust

Kui sa hindad seda, mis sul on, siis tõuseb selle väärtus veelgi. Lahe, eks? Niisiis, olles tänulik juba olemasolevate heade asjade eest, viib elu sind veelgi sügavamale õnnetasemele. Ja selleks suureks õnnetundeks ei pea sa minema välja ja midagi ostma. Me ei saa olla kunagi tõeliselt õnnelikud, kui me ei ole tänulikud asjade ja inimeste eest, mis meil juba on.

Kasvata optimismi

Võitjatel on oskus taastoota omaenda optimismi. Kui sa oskad ja tahad, siis pole vahet, kui halb olukord on – alati leiad sellest positiivseid külgi. Ebaõnnestumine on ainult võimalus arenemiseks ja uute õppetundide omandamiseks. Optimistlikult mõtlevad inimesed näevad maailma kui lõpmatute võimaluste ja proovimiste kohta.

Väldi ülemõtlemist ja enda teistega võrdlemist

Enda teistega kõrvutamine võib olla mürgitav. Kui oleme milleski paremad kui võrreldav isik, annab see meile ebatervisliku doosi üleolekut. Meie ego kasvab ja sisemine Kanye West tuleb välja! Kui oleme aga oma võrreldavast inimesest kuidagi kehvemad, siis me tavaliselt eirame kogu vaeva ja suurt tööd, mida oleme oma elus teinud. Kui tahad end kellegagi võrrelda, siis teise inimese asemel võrdle enda aastatagust versiooni praegusega.

Praktiseeri lahkust

Lahkuse praktiseerimine vallandab me ajus serotoniini (serotoniin on aine, millel on suur mõju meie tervisele, sealhulgas paneb see meid ennast õnnistatuna  tundma). Ennastsalgavalt ja teadlikult kellegi aitamine on võimas moodus end sisemiselt hästi tunda. Ja mitte ainult sina ei tunne end hästi, vaid ka need, kellega sa lahke oled! Väikeseks teadmiseks – enamiku antidepressantide tööks ongi aidata meie ajul serotoniini toota...

Toida sotsiaalseid suhteid

Maailma kõige õnnelikumad inimesed on need, kellel on sügav ja tähenduslik suhe. Kas teadsid, et uuringud näitavad tõsiasja, mille kohaselt inimeste suremus tõuseb kahekordselt, kui nad on üksildased? Südamesse tekib mõnus soe tunne, kui meid ümbritsevad head sõbrad, kellega saame kõike jagada. Tunneme end osana millestki tähenduslikumast kui vaid meie enda üksik eksisteerimine.

Tööta välja strateegiad toimetulekuks

Kuidas sa reageerid tõeliselt halbadele momentidele? Vahel halbu asju juhtub – see on paratamatu. Forrest Gump on hea näide.... Võib olla raske tulla välja heade lahendustega olukorras, kus kõik tundub enam kui halb. Aitab, kui sul on toimetulekuks mõned plaanid juba eelnevalt välja mõeldud ja ootejärjekorras.

Õpi andestama

Vihast tulenevate tunnete omaksvõtmine on halb su üldisele hoiakule. Ühel hetkel ei tee mõistus enam vahet mineviku ja oleviku tunnetel. Kui sa kedagi vihkad ja mõtled selle peale pidevalt, siis negatiivsed emotsioonid piltlikult öeldes söövad su immuunsüsteemi. Koos sellega võtad omaks väga negatiivse hoiaku, mis jääb sinuga kogu päevaks.

Hoia oma eesmärkidest kinni

Kogu südamega pühendunud olek on tohutu jõud. Maagilised asjad hakkavad juhtuma, kui me seome end sellega, mida vajame oma eesmärkideni jõudmiseks. Kui oleme täielikult pühendunud, siis ei jää meil muud üle, kui selle asjaga tegelda. Oma eesmärkide teadmine muudab meid õnnelikumaks.

Hoolitse oma keha eest

Oma keha eest hoolitsemine on õnnelik olemiseks hädavajalik. Kui meie füüsiline energia ei ole heas vormis, on ka meie mentaalne energia (fokusseerimine), emotsionaalne energia (tunded) ja spirituaalne energia (eesmärk) negatiivselt mõjutatud.

Kas teadsid, et uurimused on näidanud kliiniliselt depressioonis olnud inimeste paranemist pärast järjepidevat trenni? Mõju on sama tugev kui antidepressandi oma, kuid depressiooni tagasi langemine on neil isikutel vähem tõenäoline, sest nad on haigusest väljatulemiseks näinud rohkem vaeva.

Harrasta vaimsust

Kui harjutame vaimsust või religioossust, siis mõistame, et elu on suurem kui meie. Üldiselt oleme ümbritsetud rumala arvamusega, et inimesed on vägevaimad olendid, mis kunagi loodud. Hingelisus aitab meil saada ühendust kõrgemate jõududega ja omaks võtta seoseid kõige eksisteeriva vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles