Tervisliku näksimise seitse reeglit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tahaks midagi näksida!» kostub paljude naiste suust üsna sageli. Päevasel ajal näksijad on väiksema tõenäosusega ülekaalus kui need, kes krõmpsutavad õhtuti.

Portaal youbeauty.com koostas näksimise reeglistiku.

Vähenda näksimise kogust

Snäkk peaks andma 100-200 kilokalorit – jää madalama lubatud koguse juurde, kui pead dieeti, ning kõrgema juurde, kui soovid säilitada oma kehakaalu. Kombineeri liitsüsivesikuid ja proteiini ja väikese koguse tervislike rasvadega. Süsivesikud annavad kiiresti energiat, keha töötleb proteiini kiiresti, kuid rasvu jälle aeglaselt. Viimaste aeglane seedimine hoiab kõhu kaua täis.

Ajasta näksimine õigesti

Liiga pikalt söömata olek aeglustab ainevahetust, mille tulemusena põletab keha vähem rasva kui tavapäraselt. Samuti võib see muuta sind näljasemaks kui tavaliselt. Sellepärast soovitataksegi võtta väike suupiste kolm tundi pärast hommiku- ja lõunasööki.

Arvuta kalorid kokku

Inimesed, kes näksivad toitu väikestest pakenditest, söövad kuni kaks korda rohkem kui need, kes kasutavad näksimiseks suuri pakendeid, selgus Journal of Consumer Research’ uuringust. «Sada kilokalorit ei tundu nii palju ning seetõttu söövad inimesed sageli kaks-kolm pisikest pakikest järjest,» ütles Bethany Thayer, Ameerika Dieetide Assotsiatsiooni eestkõneleja.

Söö asju segamini

Enamik ameeriklasi ei söö piisavalt puu- ja juurvilju ning täisteratooteid. Uuringud näitavad, et regulaarsed näksijad tarbivad rohkem kiud- ja toitaineid kui mittenäksijad. «Vaata suupisteid kui ideaalset võimalust oma dieediauke täita,» ütles uuringufirma juht Debra R. Keast.

«Kui proovid päevas süüa vähemalt ühe snäki värsketest puuviljadest, juurviljadest, täisteratoodetest, pähklitest või väherasvastest piimatoodetest, siis annad oma kehale, mida ta vajab!»

Peida rämpstoit

Inimesed söövad läbipaistvast kausist rohkem kommi kui läbipaistmatust, selgus Cornell’i ülikooli uurimusest. Põhjus on lihtne: mida rohkem me toitu näeme, seda rohkem seda tahame. «Kasuta seda nippi tervisliku toidu õigetesse kohtadesse asetamisel ning peida ebatervislik toit kaussidesse, millele silm kohe peale ei hakka,» soovitavad uurijad.

Kavalda oma kõht üle

Meie silmadel on suur mõju täiskõhutundele – nähes suurt portsjonit, teame, et sellest peame kõhu väga täis saama. Nii on ka vastupidi – mida väiksem on ports näiliselt, seda kauem läheb meil psühholoogiliselt aega kõhu täis saamiseks.

«Mida suurem on portsjon, seda rohkem me eeldame, et see täidab kõhtu,» ütles doktor Barbara J. Rolls. «Vee ja õhuga täidetud toidud, näiteks maisipallid või supp, lubavad sul süüa suuri koguseid väheste kaloritega ning endiselt rahul olla.»

Ravi ennast

Uuringud näitavad, et parem on rahuldada oma isusid kord või kaks nädalas, kui neid ignoreerida. Üldiselt peaksid snäkid jääma maksimaalselt 200 kilokalori piiridesse, aga kui tead, et tulemas on õhtu, kus sa sel piiril pidama ei saa, siis piira oma hommikusöögijärgse snäki kalorsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles