Kuus soovitust, kuidas tööl rahulikuks jääda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On ametikohti, kus peab tihti vaeva nägema, et mitte endast välja minna. Küll on kliendid närvilised või tõreleb ülemus iga pisiasja peale - forbes.com jagas näpunäiteid, kuidas rahulikuks jääda.

Lihtsalt hinga

Kuigi esimene soov võib olla ebameeldivale inimesele vastu nähvata või lausa karjuda, siis sulge parem suu ja hinga rahulikult. Kindlasti oled varemgi kuulnud nõuannet, et hinga ja loe mõttes kümneni. Sel mõttel on väga hea põhjendus. Kuigi kümneni lugemine ei eemalda stressiallikat, on sel ajal võimalus olukord uuesti üle hinnata ja keelde hammustada, enne kui suust lipsab midagi kahetsusväärset.

Kirjuta end tühjaks

Mõnikord on lihtne kirjutades halbadest emotsioonidest vabaneda. Pane kõik oma mõtted kirja, aga hoia need endale. Kõige kindlam on kirjutatu hiljem hävitada, et seda ei saaks keegi võimalusel sinu vastu kasutada.

Ava end kolleegile

Enamasti on kollektiivis keegi, kellele saab usaldada tööga seotud probleeme. See võib olla väga vabastav, kui ärritust saab arutada töökaaslasega, kes on ise samalaadseid olukordasid üle elanud ja mõistab, millest jutt. Pane aga tähele, et keegi teid pealt ei kuuleks, kindlam on vestelda töökohast eemal. Teine kord ole valmis ka oma sõbra auru välja laskma ja tema muresid kuulama.

Lähedaste abi

Mõnikord aitab (virtuaalne) kallistus. Head sõbrad ja lähedased pakuvad rasketes olukordades tuge. Väike sõnum või telefonikõne, et saaks kuulda sõbralikku häält, võib raskel päeval olla toredaks kosutuseks. Isegi kui lähedane ei oska situatsiooni ette kujutada, tuletab see meelde, et elus on muudkui olulist peale hetkelise tüli.

Rõõmuallikas

Leia midagi, mis sind rõõmustab. Mõnikord aitab hästi, kui saab viivuks oma tähelepanu millelegi muule pühendada. Näiteks mängi paar raundi Angry Birdsi või sirvi oma lemmiklehti. Põgene hetkeks ja naase tööle parema tujuga.

Tee paus

Kui olukord on väga intensiivne, näiteks kolleeg napsas nina alt sinu idee varastades ametikõrgenduse, tasub end olukorrast mõneks ajaks eemaldada. Mine lõunale või joo tass kohvi. Kas või jaluta pisut õues, aga jäta telefon maha. Ruumist väljumine võimaldab füüsiliselt ja vaimselt eemale minna, et rahuneda ja auru välja lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles