Nätsu närimine kaalu langetamiseks?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõsine kaalukaotus nõuab ülekaalulistelt enamasti suuri muutusi elustiilis, kuid Syracuse'i ülikooli teadlaste sõnul saab täiskõhutunnet tekitavat hormooni vereringesse viia ka suukaudselt, näiteks nätsuga.

Täiskõhutunnet tekitav hormoon nimega PYY kuulub keemilisse süsteemi, mis reguleerib isu ja energiat ning mis vabastatakse vereringesse pärast söömist ja füüsilist pingutust, kirjutab teadus.err.ee.

Teadlased on varem näidanud, et PYY intravenoosne manustamine vähendab nii normaal- kui ülekaalulistel inimestel isu ja tarbitavate kalorite hulka, kuid sellega kaasneb ka probleem – mure on nimelt selles, et suukaudsel manustamisel lõhustatakse seedesüsteemis suurem osa sellest hormoonist ja järelejäänul on raske vereringesse imenduda.

Seepärast oli teadlastel vaja välja töötada meetod, kuidas maskeerida PYY selliselt, et see läbiks seedekanali võimalikult tervelt. Selleks kasutati vitamiin B12-e, mida juba mitmeid aastaid tagasi hakati kasutama insuliini vereringesse transpordiks suukaudsel manustamisel ning uurimuse autori Robert Doyle'i suureks rõõmuks sobis sama kandja ka PYY transpordiks ja vereringesse jõudis arvestatav kogus täiskõhutunnet tekitavat hormooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles