Kommikoti kinkimine sõimelastele tekitab vanemate seas vastakaid arvamusi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulueelsel ajal on paljudes lasteaedades arutlusel, mida võiks jõuluvana põnnidele kinkida. Kui tegemist on kõige väiksemate sõimelastega, lähevad vanemate arvamused kommipaki sobivuse koha pealt sageli lahku.

Sõimelapse ema Maarika (nimi muudetud) kurtis, et tema lapse lasteaias on raske avaldada oma arvamust. «Minu laste lasteaias vaadatakse igal sügisel mind kui pidalitõbist, kui avaldan arvamust kommipakkide teemal,» ütles ta.

Maarika kummagi lapse rühmas ei ole lastevanematest peale tema mitte keegi kommipakkide vastu olnud. Ta ise on seisukohal, et kingiks võiks olla pigem mõni pisike asi, näiteks raamat.

Murelik ema lisas, et kui ilma magusata kohe kuidagi ei saa, siis võiks ju pakile lisada pisikese šokolaadi või muu maiuse.

Teised lapsevanemad ütlesid Maarikale, et kui ta ei taha, siis võib ju oma lastele neid komme mitte anda. See aga ei ole Maarika jaoks mingi lahendus: «Ma ei pea õigeks, et võtan lapselt ära kingi, mille jõuluvana on talle kinkinud.»

Siiski mainis naine, et kodus saavad lapsed muidu igapäevaselt komme, kommivaba kodu neil ei ole. Ta lihtsalt ei pea sobivaks kingituseks suurt kommikotti.

Siiani on Maarika pidanud leppima kommikottidega, sest see on enamuse otsus. Ka sel aastal saavad ta lapsed korraliku hunniku komme (kokku 6 pakki), mille nad siis aegamööda ära söövad.

Annika ei ole kommide vastu. Ta lisas siiski, et kui teised vanemad arvavad, et lasteaias võiks kommide asemel olla raamat või mõni muu asjake, siis see ei ole paha mõte.

Annika peres ei ole lastel kommisöömine keelatud. Seetõttu arvas naine, et lapsed ei tahagi igapäevaselt kommi, sest neil on võimalus ise valida. Tihti küsib ta laps kommi asemel hoopis õuna või mõnda muud puuvilja.

Sirje (nimi muudetud) pisipõnn käib eralasteaias. Seal otsustati, et kommipakid jäävad ära, sest lapsed ei vaja nii palju suhkrut. Kingikotti lähevad hoopis värviraamat 2-3-aastastele ja puuviljad.

Otsus ei tulnud aga niisama lihtsalt, Sirje sõnul läks koosolekul kommikoti teemal lapsevanemate seas vaidluseks. Tervise pooldajad olid seekord võimukamad ja teised jäid oma arvamusega alla.

Sirje tunnistas, et raamat ja puuvili meeldivad talle kingina rohkem, aga kuna lasteaias nüüd kommi ei saa, siis on tal hea meel, et töökoha poolt on kindlasti kommikott tulemas.

Noor ema töötab personaliosakonnas ja tema arvates on kommikott või kingitus tööandja poolt töötajatele toredaks näitajaks, et inimestest hoolitakse.

Sirje on kommipakkide tellimise eeltööga juba alustanud ja mainis, et ei olegi nii lihtne kokku panna pakki, mis oleks odav, aga ka hea.

«Kõige odavamad on vene karamellid, aga need ju tegelikult lastele ei meeldi,» lisas ta. Paremad kommikotid on naise hinnangul need, kus on sees ka mahlapakid ja suurem kogus šokolaadikomme, aga need maksavad juba kuskil 6 või 7 eurot.

Järgmisel aastal soovib Sirje kommikottidega varem tegelema hakata, et need saaks ise kokku panna. Siis saab pakki panna pehmeid komme, näiteks batoonikesi, mis tunduvad lapsesõbralikumad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles