Söö oma nahk ilusaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie naha tervis oleneb söögist.
Meie naha tervis oleneb söögist. Foto: SCANPIX

Kas tõesti on võimalik toitumisega muuta nahk ilusamaks ja välimuselt nooremaks? On küll! Söö õigeid asju õigetes kogustes ning sinu nahk tänab sind!

Kõiksugu kreemid, maskid ja õlid on naha hooldamisel tähtsad, kuid vähem oluline pole ka toit, mida sööme. «Õige toitumine on tervisliku naha vundament,» ütles Miami Beachi dermatoloog Leslie Baumann. Toidu looduslikud komponendid aitavad kaasa naha uuenemisele ning aitavad seda kaitsta UV-kiirguse eest, kirjutab prevention.com.

Ilusa jume saamiseks on allpool toitumissoovitused, mis hõlmavad tervislikke rasvu, piisavalt proteiine ja palju puu- ning juurvilju. Samuti hõlmab dieet toitu, mis ergutab meie nahka, muutes selle säravaks ja välimuselt nooremaks. Boonusena on dieet kasulik ka meie kehale – vähendab kolesterooli, parandab ajutööd ja und.

Söö palju hiina kapsast

Miks on hea: Kuus lehte tagab sulle rohkem kui 100 protsenti meie päevasest A-vitamiini vajadusest. A-vitamiin taaselustab nahka, suurendades rakkude liikuvust. Kapsas sisalduvad mineraalsed kaaliumiosakesed «annavad nahale värskendava tõuke toitainete ringlust parandava hapniku näol,» ütles Lisa Drayer, The Beauty Diet raamatu autor.

Boonus: Sama kogus hiina kapsast sisaldab ka 45 protsenti päevasest K-vitamiini vajadusest, mis hiljutiste uurimuste andmetel aktiveerib veresoonte tervist toetavat proteiini. Seejuures muudab tuleviku koos koledate veenilaienditega vähem tõenäoliseks.

Armasta tomateid

Miks on hea: Punast värvi toitude aitab leevendada päikesepõletusi. Ühes uuringus osalenud vabatahtlikud sõid kolm kuud järjest iga päev viis lusikatäit tomatipastat ning pärast seda oli neil päikesepõletuse vastu 25 protsenti rohkem kaitset.

Nahas oli rohkem kollageeni, mis aitab ennetada naha lõtvumist. Veel üks põhjus, miks suurendada tomati hulka oma taldrikul: Saksa teadlased raporteerisid, et kõrgem  antioksüdantide tase nahas tähendab vähem kortse.

Boonus: Tomatites sisalduv lükopeen aitab ennetada südamehaigusi: ühes uuringus oli naistel, kelle kehas oli kõrgem lükopeeni tase, 34 protsenti väiksem südamehaiguste risk.

Naudi maasikaid

Miks on hea: Ühes tassitäies maasikates on kuni 130 protsenti meie päevasest C-vitamiini vajadusest. C-vitamiin on potentsiaalne antioksüdant, mis kiirendab nahka pehmena ja pingul hoidva kollageeni tootlikkust. Naistel, kes manustavad vähem C-vitamiini, on suurema tõenäosusega kuiv ja kortsus nahk.

Boonus: Maasikad võivad samuti vähendada riski haigestuda vähki, pärssides halvaloomuliste kasvajate arengut.

Hammusta õuna

Miks on hea: Õuntes on palju teatud liiki antioksüdante, mis aitavad nahal kaitsta end kahjulike UV-kiirte ja sellest tuleneva nahavähi eest. Kui järgmine kord päikest võtma lähed, siis lisaks päikesekreemile soovitame ampsata ka paar õuna.

Boonus: Ühes töös uuriti 34 000 menopausi läbi teinud naist ning leiti, et süües ühe aasta jooksul iga nädal kaks või enam õuna, on südamehaigustesse jäämise risk 15 protsenti väikem.

Tervita sojat

Miks on hea: 30ndate lõpus ja 40ndate aastate alguses olevate naiste kortsud ning naha tugevus paranes märgavalt pärast sojatoodete kasutamist, selgus ühest uuringust.

Boonus: Lisades sojat oma toidusedelisse, võid vähendada munasarja- ja endomentraalsesse vähki haigestumist. Samuti aitab soja diabeedikuid ning ennetada rinnavähki taashaigestumist, selgub ühest teisest uuringust.

Söö mune

Miks on hea: Munas leidub kasulikke aineid, mis rohkem kui neljakordistavad kaitset UV-kiirguse kahjulike mõjude vastu (kortsud, pruunid laigud, vähk jne). Muna süües muutub ka nahk märgatavalt pehmemaks ja niisutatumaks.

Boonus: Ühe muna söömine päevas tõstab luteiini taset veres, kuid mitte kolesterooli taset. Luteiin omakorda vähendab võrkkestakahjustusi, mida valgus võib põhjustada.

Näksi pähkleid

Miks on hea: «Peotäie mandlite söömine iga päev annab meile hea koguse E-vitamiini, üht kõige olulisemat antioksüdanti naha tervises,» ütles Baumann.

Boonus: Kuigi pähklid ja mandlid on suure kalorsusega, võtsid kaks või enam korda nädalas mandleid söönud naised vähem kaalus juurde kui need, kes mandleid ei söönud, näitas üks uurimus, kuhu kaasati üle 50 000 naise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles