Sõeluuringud võivad viia mittevajalike operatsioonideni?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimastel aastatel väga suurt populaarsust kogunud sõeluuringud ei pruugigi tervisele täielikult ohutud olla - teadlaste sõnul saab iga kolmas naine sel viisil rinnavähi väärdiagnoosi või määratakse talle mittevajalik ravi.

«Kõik rinnavähi tüübid pole surmavad,» ütlevad teadlased oma Briti meditsiiniajakirjas British Medical Journal avaldatud uurimustöös, kirjutab Guardian.

Mõned kasvajad on nende sõnul tähtsusetud ning kui neid sõeluuringu käigus ei avastataks, ei juhtuks naistega midagi. Siiski kaasneb sageli liiga kergekäeliselt pärast kasvajate avastamist operatsioon ja keemiaravi, mis on naistele traumaatilised ja kahjulikud.

Uurimuse läbi viinud Põhjamaade Cochraine’ keskuse grupp tuvastas rinnavähi ülediagnoosimise ka oma varasemates töödes enne mammograafiliste uuringute laiemat kasutusele võtmist.

«Enam ei ole küsimus selles, kas ülediagnoosimine toimub, vaid selles, kui tihti seda juhtub,» kirjutab Gilbert Welch, Ameerika Ühendriikide Dartmouth’i tervisepoliitika ja kliiniliste uuringute Instituudi meditsiiniproffessor.

Karsten Jorgenseni ja Peter Gotzsche läbi viidud uurimus vaatles rinnavähi juhtumeid seitse aastat enne ja seitse aastat pärast seda, kui kasutati sõeluuringut (vaatluse all oli viis riiki: Ameerika Ühendriigid, Kanada, Austaalia, Rootsi ja Norra).

***

Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloog Riina Kütner ütles Guardiani artikli kommentaariks, et selline olukord on tegelikult võimatu.

Ülediagnoosimist pidas vähiarst võimatuks, sest isegi kui on kahtlus, kas kasvaja on halvaloomuline või mitte, võetakse operatsiooni alguses tema sõnul proov ja enne edasi ei minda, kui ollakse kindlad, et selleks on vajadus. Täiesti välistatud on arsti sõnul see, et tervele naisele määratakse keemiaravi.

Kütner välistas variandi, et võiks olla «tähtsusetuid kasvajaid». «Vähk kas on või ei ole, seal ei ole vahepealset varianti,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles