Kuidas olla õige kaaslane?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige partneri leidmisel on suur roll ka õigeks partneriks olemisel.
Õige partneri leidmisel on suur roll ka õigeks partneriks olemisel. Foto: SCANPIX

Me kõik otsime enda kõrvale unistuste printsi, aga miks mitte olla printsess juba enne printsi leidmist? Nõustaja-psühhoterapeut Janne Kants kirjutab sel teemal enesearengu portaalis Alkeemia.ee.

Inimestel on loomulik vajadus kaaslase, ühtsuse, armastuse ja koosolemise järele. Need vajadused panevad meid otsima õiget partnerit ning vahel tundub, et kui vaid leiaks selle «õige», siis kaoksid probleemid ja algaks tõeline ning õnnelik elu. Mõne aja pärast võib aga selguda, et «prints» on ootamatult muutunud kärnkonnaks ja probleeme aina lisandub.

Sageli tundub elu ja loosiratta vahel olevat liiga palju ühist – vahel veab, vahel mitte; kui leian oma õige, olen õnnelik; kui ei leia, tuleb taas pettuda. Miks on see nii?

Võib-olla sellepärast, et oleme lähenenud õnnelikule elule valest suunast. Ehk ei pea me leidma printsi, et olla printsess? Võib-olla peame me enne aru saama, et olemegi juba õnnelikud printsessid, et jagada oma õnne tõelise printsiga?

Selleks, et meil oleks terviklik suhe, ei pea me kõrval olema ainult õige kaaslane. Me ise peame samuti olema õiged partnerid! Selleks aga, et areneda ja saada paremaks, peame enda sisse vaatama ja enda praegust olekut analüüsima – kes olen ma praegu, milline ma arvan end olevat ja milline ma tegelikult olen? Miks ma tõmban ligi just teatud tüüpi partnereid? Miks olen ma praegu üksi, kuigi igatsen lähedust?

Üsna kindlalt võib väita, et kõik meist on paarisuhtes kogenud nii häid kui halbu momente, kuid negatiivsus tekitab suuremat kahju. Tihtipeale võivad halvad sündmused tekitada meis liiga tugeva instinkti end kaitsta ning seetõttu ehitame enda ümber müüri, mis peaks meid kaitsma kõige halva eest. Kahjuks «kaitseb» see müür meid ka võimalike positiivsete tunnete eest.

Loe pikemalt portaalist Alkeemia.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles