Kas laevade show-truppides esinejad on lõdva püksikummiga?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erinevate laevade show-truppides laulvad ja tantsivad neiud tunnevad sageli alavääristust, halvakspanu ja mõnitavat suhtumist oma töösse. Miks on levinud arvamus, et tantsija või show-trupis laulja töö on lust ja lillepidu ning palka saadakse eimillegi eest?

«Sa oled tantsija? Mis töö see veel on, mingi striptiis vä?» küsitakse Tallinki erinevatel laevadel tantsijana töötava Helit (24) käest pidevalt. Teise küsimusena esitatakse sageli: «Ja-jaa, tantsid. Aga millega sa PÄRISELT tegeled?» Olgu küsimus sõnastatud kuidas tahes, halvustav ja mahategev vorm on sel ikkagi.

Ennast ja oma tööd peab Helit õigustama pidevalt. «Olen kohanud väga palju halvustavat suhtumist tantsijatesse. Ma isegi ei tea, kust või miks see tuleb. Enamjaolt arvataksegi, et ma olen stippar või on tantsimine mu hobi. Inimesed arvavad, et mis see töö siis ära ei ole, natuke vehid jalgu ja ongi olemas. Tegelikkus on aga sellest väga kaugel!» ärritub Helit, kui mõtleb inimeste vale ettekujutuse peale.

Tema töötab Tallinki laevadel tantsijana alates 2009. aasta detsembrist. «Show-trupiga liitumise valik ei olnudki üldse laevaga seotud, vaid pigem ainult tantsimisega. See oli minu jaoks võimalus ühendada oma hobi tööga,» selgitab neiu, et üks tema unistusi – tantsida kabarees – on täitunud.

Tantsija töö on igapäevaselt suur väljakutse – igal esinemisel tuleb anda endast maksimum, kuid vahel on etendusi päevas 3-4. Enne lavale minekut on vaja teha tugev meik, juuksed korda sättida, kostüümid valmis panna ning keha soojaks võimelda.

Pärast esinemist tuleb kostüümid jälle kokku panna, meik maha võtta ning poole tunni laval säramise jaoks tuleb tantsijal arvestada umbes kaks tundi. «Üks show kestab olenevalt «show liigist» 15-35 minutit. Tantsijalt nõuab see väga tugevat füüsilist vastupidavust, võhma, tehnilist võimekust ning muretut naeratamise oskust!» toob Helit välja.

Töö tõttu kaovad ära sõbrad

Selleks, et trupp oleks valmis lavale minema, on vaja harjutada. «Ettevalmistusperiood kavade õppimiseks kestab umbes kuu. Sel ajal on meil päevas vahel 5-6 tundi proove,» tutvustab neiu tantsija elu telgitaguseid.

Kuu aega intensiivseid proovipäevi ning siis peab inimene olema valmis poolteist kuud Eesti ja Rootsi vahet sõitma ning seda kava iga päev läbi tegema. «Kõige raskem on vast lähedastest pidev eemalolek ning ka sotsiaalelust kõrvale jäämine.

Sõpru ja pere näeb harva, kui pidevalt merel olla!» selgitab Helit. «Lisaks on mõned laevad sisuliselt 24/7 merel. Kui sellisel liinil pikalt tööl olla, siis mõjub see vaimselt väga halvasti. Omaette olemiseks palju võimalusi pole ning kui maapind kogu aeg kuskil kaugel, siis on kogu olemine raske ja rusuv!»

Samas on tantsija töö juures ka mitmeid plusse nagu näiteks oma lemmiktegevuse – tantsimise – pigev harrastamine. Samuti naudib Helit laval olemist ja enda n-ö ilusaks tegemist. «Eks igas artistis ole suur annus edevust, seega see sättimine ja laval olek on meile ju tegelikult väga meeldiv!»

Kui on hea publik, siis see energia ja tunne, mis rahva seast tagasi tuleb, on lihtsalt imeline, õhkab Helit. «Pole midagi paremat, kui üks suur ja tugev aplaus publiku poolt, mis kinnitab, et meie töö ei ole ilma asjata!»

Laevatöö artistile ahistav

Kethi (22) alustas laeva show-trupis laulmist 2009 aasta juunis, kuid lõpetas käesoleva aasta veebruaris. «Tulin ära, sest liin oli halb. Ma ei saanud üldse maa peale ning see hakkas väga ahistama. Vaim väsis ära,» selgitab Kethi oma lahkumise põhjusi ning lisab, et pideva äraolekuga kaotas ta nii sõbrad kui ka üldise sotsiaalelu. «See lõikas maisest elust täiesti ära!» põhjendab ta.

Kui tantsijale on laeval töötamine hea füüsiline areng, siis sama on ka lauljale. «Laeval laulmine on artisti arengule hea, seal on tohutu distsipliin, mida peab jälgima. Siiski on tegemist ka väga suure eneseületusega loomingulisele inimesele, sest laeval pole võimalik teha, mida tahad ja millal tahad,» toob ta välja.

Halba suhtumist tekitavad napid rõivad

Kethi on kogenud, et kui tantsijaid veel kuidagi hinnatakse, siis muusikute kohta on liikvel väga palju eelarvamusi. «Ootused on kas väga kõrged või on negatiivne eelarvamus väga tugev. Laulja peab suutma end tõestada, aga tihti on esinemistingimused ju karmid – suured lainetused ja laeva kõikumised, ebameeldivad inimesed publikus,» räägib naine.

Tema kõige ekstreemsem olukord oli kord tormi ajal, mil ta 10 sekundit enne lavale minekut alles oksendas, kuid valikut polnud – vaatamata kehvale tervisele ja merehaigusele tuli minna lavale, püüda mitte rahva ees oksele hakata ning laulda ja teha head nägu.

Halba suhtumist võib Kethi sõnul põhjustada napid esinemisrõivad ja filmidest jääv valearusaam kabaree lihtsameelsest elust. «Filmidest võib jääda mulje, et me oleme lõdva püksikummiga, sest kanname nii paljastavaid riideid. Aga laval olemine on ju näitlemine, me täidame ettekirjutatud rolle, me ei ole igapäevaselt sellised!» Tantsijate ja lauljate hulgas on õppinud psühoolooge, doktorante keemiateadustes ja palju muid huvitavate elukutsete esindajaid, sõnab Kethi.

Kuidas suhtud Sina laevadel esinevatesse lauljatesse ja tantsijatesse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles