HIVi leviku «pudelikaela» läbivad kõige efektiivsemad tüved

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui varem arvati, et seksuaalsel teel levib ühelt partnerilt teisele see HI-viiruse tüvi, mida HIV-positiivse suguteedes kõige rohkem leidub, siis Atlanta Emory ülikooli teadlased näitasid, et see ei pruugi nii olla.

Teadlased uurisid Ruanda ja Sambia paare, kus üks kaaslane oli juba enne HIV-positiivne ja teine vastselt diagnoositud, ning leidsid, et vastselt nakatunud patsientide veres ringlev HI-viiruse tüvi polnud sama, mis seksuaalpartneri suguteedes domineeris, vahendab teadus.err.ee.

Teadlaste sõnul võib nakatumata seksuaalpartneri kehasse küll jõuda mitmeid viiruspartikleid, kuid enamik neist ei ole võimelised inimest nakatama. Ainult õigete omadustega tüvi, mis suudab efektiivselt seostuda peremeesorganismi rakkude retseptoritega, on potentsiaalseks ohuks.

Immuunpuudulikkuse viiruse kiire muteerumine on ka üheks põhjuseks, miks siiani pole leitud tõhusat vaktsiini selle haigustekitaja vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles