Taldriku värv võib mõjutada toidu maitset

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadusportaal livescience.com toob lugejateni uue uurimuse tulemused, mis tõestavad, et taldriku värv võib mõjutada toidu maitset.

Teadlased ja turundajad on juba ammu teadnud, et värv mõjutab seda, kuidas me toitu tajume. Näiteks teatas turunduspioneer Louis Cheskin juba 1957 aastal, et kui nad muutsid rohelise 7UP limonaadi purgi kollakamaks, väitsid tarbijad, et joogil on rohkem sidruni maitset.

Betina Piqueras-Fiszmani juhitud uurijad andsid 53-le vabatahtlikule valgel ja mustal taldrikul väikese portsjoni maasikavahtu, et nad hindaksid toidu magusust, maitsetugevust ja intensiivsust ning meeldivust.

Tuli välja, et maitsjate arvates oli valgel taldrikul vaht mitte ainult maitsekam ja magusam, vaid see ka lihtsalt meeldis neile rohkem. Samuti arvasid osalejad, et valgel taldrikul olev vaht on parema kvaliteediga.

Sama test erikujuliste taldrikutega aga ei näidanud, et kandiline või ümmargune taldrik mõjutaks seda, kuidas inimesed toitu tajuvad.

Teadlaste arvates on võimalik, et maasikavahu värv mõjus heledal taustal intensiivsemalt ja visuaalne illusioon mängis seega valge taldriku kasuks.

Tulevikus soovivad teadlased lähemalt uurida ka erinevate värvide ja värvingute mõju toidu tajumisele, et avastada võimalusi, kuidas teha söök inimesele võimalikult meeldivaks toitu ennast muutmata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles