Kolmeminutiline viivitus enne nabanööri kinnitamist võib vähendada aneemiaohtu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Selleks, et vähendada beebil aneemia tekkeriski, peaksid arstid enne nabanööri kinnitamist kolm minutit ootama, vahendab livescience.com.

Kui nabanöör seotakse liiga vara kinni, ei jõua beebini vajalik verevoog nabanöörist ning hiljem võib imikul tekkida rauapuudus.

Varem oli ebaselge, kas varajane nabanööri sidumine võib tekitada beebil ikterust ehk kollasust ja muid tervisehädasid. Uurimaks nabanööri sidumisega seotud ohte ja eeliseid, viisid Rootsi teadlased 400 ajaliselt sündinud vastsündinu abil Hallandi haiglas läbi uuringu.

Osal lastest klammerdati nabanöör kinni rohkem kui 3 minutit pärast sündi, teistel tehti seda 10 sekundi jooksul.

4 kuud hiljem oli näha, et beebidel, kelle nabanöör kinnitati hiljem, oli raua sisaldus veres keskmiselt 45 protsenti kõrgem kui neil, kelle väät kinnitati kohe. Pikemalt emaga ühenduses olnud laste hulgas oli ka tunduvalt vähem neid, kes kannatasid aneemia all.

Seega tõestas uurimus, et iga 20 lapse kohta, kelle nabanööri sidumisega on viivitatud, oleks võimalik ära hoida üks aneemiajuhtum. Kahjulikke mõjusid seoses nabanööri sidumise edasilükkamisega ei tuvastatud.

Rauapuudus ja aneemia on üle maailma väikelaste seas üheks põhiliseks tervisehädaks. Seda seostatakse kehva närvisüsteemi arenguga. Väikesed lapsed on eriti ohustatud, sest kiire kasvu tõttu on neil suurem vajadus raua järgi.

Kui nabanöör ei kinnitata kohe, saab laps platsentast vajaliku vereülekande. Teadlased avastasid, et kui ajalist vastsündinut hoida kolme minuti jooksul peale sündi 10 sentimeetrit emakast allpool, suureneb lapse veretase keskmiselt 32 protsenti.

Uuringu teostanud teadlaste arvates on oluline, et komplikatsioonideta kulgenud raseduste ja ajaliste sünnitute puhul saaks nabanööri kinnitamisega viivitamine standardiks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles