Seitse viisi, kuidas muuta oma elu paremaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma elu muutmiseks on vaja olla avatud.
Oma elu muutmiseks on vaja olla avatud. Foto: SCANPIX

Vahel on tunne, et kõik on justkui korras, aga nagu ei ole ka. Tahaks midagi muuta, aga kuidas ja mida, ei tea. Veebiportaal marcandangel.com on välja toonud seitse erinevat viisi elu paremaks muutmiseks.

1. Vali õnnelikkus juba sõnadega

Õnn on meeleseisund. Igapäevaelus oleme tihti neutraalsed – ei õnnelikud ega õnnetud ning iga väiksemgi asi võib meie tujusid mõjutada. Üks peamisi tegureid meie õnnetaseme muutustel on sõnade valik.

Sõnadel on palju jõudu ja see mõjutab nii rääkijat kui kuulajat. Sageli valime rääkides tahtmatult negatiivse alatooniga sõnu, mis võib meid teiste silmis õnnetuks teha. Ning kui me neid sõnu kasutame, siis hakkame neid ise ju ka uskuma.

Valides aga rääkides hoolikamalt ja läbimõeldumalt positiivsemaid sõnu ehk rääkides «jaatavalt», mõjutame me optimistlikus suunas mitte ainult end, vaid ka oma kuulajaid.

Näiteks kui küsitakse, kuidas vaadatud film oli, vastatakse tihtipeale: «Polnud viga; kõlbas kah; kõige hullem polnud jne.» Need on «eitavad» sõnumid, kuid positiivselt võiks samu asju öelda näiteks nii: «Hea; mulle meeldis; täitsa huvitav jne». Sama mõte, aga erinevus on lausete alatoonis.

Meil kõigil on valik, kuidas me kõneleme - kas negatiivselt või positiivselt.

2. Astu mugavustsoonist välja ja proovi uusi asju

Üks peamisi põhjusi, miks inimesed jäävad oma rutiinsetesse eludesse «kinni», on kartus muutuste ja ebamugavuste ees. Selleks aga, et oma ellu positiivseid iile tuua, on vaja mugavustsoonist välja astuda ning tervitada teadmatust. Mida rohkem uusi asju proovida, seda suuremaks muutub ka mugavustsoon.

Rutiin ahistab meid. Uued kogemused aitavad areneda ja muudavad elu huvitavaks. Need muutused ei pea olema suured, piisab ka väikestest, et tuua oma ellu vaheldust. Näiteks minna koju teist teed pidi kui tavaliselt või rääkida võõra inimesega.

3. Aita kedagi viisil, milleks ainult sina suuteline oled

Meil kõigil on loomulik tugevus ja talent, mis võib aidata inimesi me ümber. Mis on minu jaoks lihtne, ei pruugi teiste jaoks seda olla. Oleme harjunud oma andeid võtma iseenesestmõistetavana ega jaga oma oskusi naljalt teistega. Pane tähele, milles inimesed sult abi paluvad ning jaga oma andeid teadlikult.

4. Pühenda aega tegevustele, mida armastad

Osale tegevustes, mida tõeliselt armastad. See võib olla ükskõik mis. Mõned löövad kaasa kohalikus poliitikas, teised ühinevad kirikuga, kolmandad hoolitsevad varjupaikades loomade eest, neljandad koovad sokke.

Vahet pole, mida sa teed, kuniks teed asju, mida armastad – psühholoogiline mõju on sama! Armastatud asjaga tegelemisest saame positiivsust ja energiat, head enesetunnet ja elujanu.

Sama kehtib ka töö puhul – igapäevaselt ebameeldiva töö tegemine ei taga õnne ja edu. Kirg oma töö vastu aitab meil nautida eesmärkideni jõudmist ning annab energiat ka kõige raskematel momentidel.

5. Tee väikseid positiivseid muutusi iga päev

Kuidas süüa elevanti? Amps ampsu järel. Sama filosoofia kehtib ka elus muudatuste tegemisel. Väikeste ja positiivsete muudatuste tegemine loob väikseid uusi harjumusi, mis tekitavad suure positiivse enesetunde.

Kui drastilise elumuutuse jaoks on vaja palju julgust ja motivatsiooni, siis väikeste jaoks piisab ka vähesest tahtmisest. Aga väikestest asjadest kasvavad suured ning peagi oled seal, kuhu alguses ei julgenud jõuda.

6. Tervita õppetundi, naerata ja proovi uuesti

Tõelised võitjad kasvatavad optimismi. Neil on oskus toota omaenda õnne ning ükskõik, kui hull olukord ka on, tõeline diiva oskab alati näha selle head külge.

Ebaõnnestumine on võimalus kasvamiseks ja arenemiseks, sest elu on täis õppetunde. Iga halva juures on midagi head ning seda tasub meeles pidada, kui asjad ei lähe nii, nagu plaanitud. Positiivne mõtlemine on märksõnaks, et olla optimistlik ja teadvustada endale elust saadud kogemusi.

7. Pane tähele ja naudi oma elu sellisena, nagu see on

Pole midagi halba tuleviku ootamises. Kõik kindlasti nõustuvad, kui öelda, et on tore mõelda eesootavatele headele sündmustele. Probleem on aga selles, et tihtipeale ootame me juba uut sündmust ajal, kui eelmine kauaoodatud pidu on alles käimas. Märgakem elu enda ümber nüüd ja praegu ning lõpetagem pidevalt tulevikus elamine!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles