Kümme tüüpilist viga, mida emad oma lastega teevad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Vahet pole, kas oled  noor ja roheline või juba kogenud mitme lapse ema - ikka on raske kogu aeg jälgida, et kõik saaks tehtud nii, nagu «peab». Lifescript.com tõi välja 10 kõige tüüpilisemat viga, mida vanemad oma väikelastega teevad.

1. Lapsega ühes voodis magamine

Palju mugavam on last öösel imetada või lutipudelist toita, kui ta lebab ema kõrval. Tegelikult on see väga ohtlik. Uuringute kohaselt on lapsega voodi jagamine üha rohkem levinud, kuigi tõenäosus, et laps võib nõnda lämbuda, on 40 korda suurem kui laste puhul, kes magavad oma voodis. Beebid võivad lämbuda voodipesu vahel, vanem võib lapsele peale vajuda või laps võib jääda madratsi ning seina/päitsi/jalutsi vahele.

Et ohutult kõrvuti magada, aseta lapse häll enda voodi kõrvale. Beebi ei vaja patja ja pehmed mänguasjad tõstavad lämbumisohu riski. Jälgi, et lapse madrats ei oleks liiga pehme ning aseta laps voodisse alati selili või külili, et vältida äkksurma ohtu.

2. Lapse uinutamine lutipudeliga

Mahla või piima võiks anda lapsele toidukorra ajal või vahetult pärast seda, sest siis on süljevool kõige suurem ja see neutraliseerib suus tekkivad happed. Toidukordade vahel ja eriti öösel on aga süljevool palju väiksem ja siis muutuvad suhkrud jookides hambaid söövitavateks hapeteks, mis võivad piimahammastest teha inetud mustad tömbid.

3. Kasutatud mänguasjade ja beebimööbli ostmine

Arusaadav, et praeguses majandusolukorras soovitakse kokku hoida, kust võimalik. Seda tehes pead olema kindel, et mänguasjad ja mööbel on lapsele ohutud, sest käest-kätte müüdavat kaupa ei ole spetsialistid kontrollinud ning võib juhtuda, et annad oma maimukese kätte eseme, mis on tavamüügist tegelikult juba maha võetud.

4. Lapsele «arendavate» DVDde näitamine

Paljud lapsevanemad tunnevad vähem süümepiinu, kasutades elektroonilist lapsehoidjat, sest DVD karbile on kirjutatud, et see on hariv ja lapsele vajalik. Uuringud kahjuks nii ei väida.

Tegelikult on tõestatud, et beebidele suunatud saated pidurdavad lapse keelelist arengut. Iga teleka ees veedetud tunni kohta jääb beebil õppimata lausa 6-8 uut sõna. Samuti suhtleb siis lapsevanem oma lapsega vähem ja seegi takistab normaalset keelelist arengut.

5. Lapse sõidutamine ostukäru sees

Supermarketi ostukärud ei tundu ohtlikud, kuid tegelikult on palju lapsi sattunud traumapunkti just seetõttu, et käru läheb ümber või laps küünitab millegi järele ja kukub kärust välja.

Suured kärud on küll ebamugavad, aga ohutum on valida just selline, kus laps istub võimalikult madalal ning teda saab ka rihmadega kinnitada.

6. Lauanõude jagamine lapsega

Paljud vanemad kipuvad lapsega lusikat jagama või tõmbavad lausa tita luti oma suust läbi, kui see maha kukub. See on ideaalne viis kandmaks baktereid oma suust lapse suhu. Ka pudru maitsmiseks tuleks võtta teine lusikas ja lutt tuleks pigem lapiga üle lasta või veel parem - voolava vee all puhtaks teha.

7. Vaktsineerimisest keeldumine või selle edasilükkamine

On muidugi vaieldav, kui oluline vaktsineerimine on ning iga vanem otsustab ise, mida ta oma lapse puhul teeb, kuid imiku vaktsineerimise edasilükkamine võib olla suur risk. Mida väiksem on laps, seda vastuvõtlikum on ta haigustele. Leetrid on siiamaani üheks suurimaks surmavaks haiguseks väikelaste seas.

8. Lapse üksi autosse jätmine

Laps jäi autos magama ja sul on poest vaja vaid ühte piima? Suur kiusatus on teda korraks üksi jätta, et saaks ruttu poes käidud. Tegelikult võib see olla erakordselt ohtlik samm.

Aastas sureb umbes 36 last seetõttu, et on üksi autosse jäetud, neist 18 protsenti jäetakse teadlikult üksi, et vanem saaks üksi oma asjad aetud.

Ka maheda ilmaga võib õhk autos kuumeneda saunatemperatuurideni vaid 20 minutiga. Kuna lapse keha soojeneb täiskasvanu omast kolm kuni viis korda kiiremini, ei võta kaua aega, mil laps võib saada surmava kuumarabanduse.

9. Kiivrita rattasõit

Ei ole vaja pikalt rääkida sellest, kui kergesti võivad lastel tekkida ratta seljast kukkudes peatraumad. Oluline on kujundada juba varakult harjumus kanda kiivrit, siis on tõenäoline, et laps kannab seda ka vanemana. Sama lugu on turvavööga.

10. Lapse üksi vanni jätmine

Ameerikas upub aastas umbes 100 alla 5-aastast last vanni, sest on jäetud järelevalveta kas või hetkeks. Samuti on üksi vannituppa jätmisel suur libisemis- ja kukkumisoht.

Täiuslikke emasid ei ole olemas, kuid on oluline jälgida lapse ohutust ja mitte lüüa käega enda mugavuse kasuks. Õnnetus ei hüüa tulles!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles