B-vitamiin vähendab tööstressi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

B-vitamiini tarbimise suurendamine võib märkimisväärselt vähendada tööga seotud stressi, näitas värske uuring.
 

Austraalia teadlaste korraldatud kliinilises uuringus osalenud vabatahtlikud jagati kaheks. Ühele rühmale manustati kolme kuu jooksul B-vitamiini sisaldavaid preparaate suurtes annustes, teine rühm sai aga sama aja jooksul platseebot, vahendab Tartu ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Uuringut juhtinud Swinburne'i tehnoloogiaülikooli teadlase Con Stough' sõnul hindasid nad uuringu alguses 60 uuringus osalenud inimesel erinevaid tegureid, näiteks isiksuseomadusi, neile töö juures esitatavaid nõudmisi, meeleolu, ärevust ja pinget. Hindamist korrati ühe ja kolme kuu möödudes.

«Kolme kuu möödudes kurtsid B-vitamiini saanud rühma kuulunud inimesed palju väiksema tööstressi taseme üle kui uuringu alguses,» rääkis Stough. Uuring näitas, et tegelikult olid nende stressitase langenud peaaegu viiendiku võrra. Platseeborühmas arvestatavaid muutusi aga ei täheldatud.

Kuigi see oli esimene sedalaadi uuring, ei tulnud selle tulemused uuringu autoritele üllatusena, sest B-vitamiin mängib olulist rolli tunnetuslike funktsioonide juures.

«B-vitamiin, mida leidub paljudes erinevates töötlemata toiduainetes, näiteks lihas, ubades ja teraviljas, on vajalik psühholoogilist heaolu tagavate virgatsainete sünteesimiseks. Paraku jääb tänapäeval inimestele ainult toidust saadavast B-vitamiini kogusest vajaka ja nii tuleb lisaks tarbida vitamiinipreparaate,» märkis Stough.

Sarnaselt Austraaliaga on tööstress, mis mõjutab nii üksikindiviide kui organisatsioone ja kogukonda, tõsiseks probleemiks ka Eestis, sest oleme tööstressi tajumiselt Euroopas esirinnas.

«Stressi vähendamisega kaasneb omakorda tervisehädade, näiteks südame-veresoonkonna haiguste, depressiooni ja ärevuse riski vähenemine. Organisatsiooni vaatenurgast tähendab töötajate madalam stressitase aga suurenenud tootlikkust,» märkis Stough.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles