Kiindumusavaldused, mis teevad tervisele head

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled armunud ega saa kuidagi küllalt partneri suudlemisest ja kallistamisest? Võta siis teatavaks, et lisaks armastustunde suurendamisele aitab see sul ka terve ja õnnelikuna püsida, kirjutab idiva.com.
 

Kaisutamine

Partneriga kaisutamine on hea viis talle öelda, et tunned end temaga turvaliselt. Psühhiaater Jyoti Sangle’i sõnul suurendab kallistamine ja kaisutamine heaoluhormooni oksütotsiini taset, mis omakorda vähendab stressitaset. Samuti alandab see vererõhku, kaitstes sind seeläbi südamehaiguste eest.

Kaisutamine tugevdab ka teie omavahelist sidet ja tagab parema voodielu.

Käest kinni hoidmine

Oma partneriga käest kinni hoidmine on hea viis öelda, et hoolid temast. Käest kinni hoidmine aitab samuti leevendada valu. Nii et kui su kaaslane kurdab peavalu üle, võta tal käest kinni, kallista teda soojalt ning näed peagi naeratust tema näol. Psühholoogi Sharita Shah sõnul on käest kinni võtmine hea ka siis, kui oled hirmul või kurb.

Suudlemine

Magaminekueelne või hommikusuudlus tugevdab kahtlemata teie sidet. Suudlemine alandab stressihormooni kortisooli taset. «See paneb nii sind kui sinu partnerit ennast hästi tundma, kuna annate loa ennast suudelda vaid ühele inimesele ja see tähendab palju,» ütleb dr. Jyoti.

Suudlemine tugevdab ka immuunsust, kuna sel ajal vahetad partneriga sülje kaudu suurt hulka baktereid, mis kutsuvad esile võõraste bakteritega võitlemiseks vajalike antikehade tootmise. Lisaks aitab suudlemine vaigistada valu.

Hellitused

Ka teised väikesed armastusavaldused, nagu partneri juustega mängimine, õlalepatsutus, tema kaela silitamine, panevad teda end erilisena tundma.

«Meie nahk on väga tundlik ja sisaldab suurel hulgal närvilõpmeid. Kui nahka puudutatakse või silitatakse, saadavad närvilõpmed head signaalid sinu ajju, mis teeb sind õnnelikuks,» seletab Sharita. «See kinnitab sinu usku teie suhtesse ja teeb sind seeläbi omakorda optimistlikuks,» ütleb Jyoti.

Üllatused

Su näole tekib koheselt naeratus, kui näed oma mobiili ekraanil, et temalt on saabunud sõnum, või kui ta sulle ootamatult helistab. Ja kui hästi sa end veel siis tunned, kui avastad oma mailbox'ist armastuskirja? See kõik on selle pärast, et see kõik loeb ja eriti lähevad need väikesed žestid korda siis, kui tulevad ootamatult. Sharita sõnul toodab meie keha toredate üllatuste mõjul sama palju õnnehormoone endorfiine nagu näiteks jalutuskäigu mõjul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles