Lugeja kirjutab: seksuaalse alatoonita sõprus mehe ja naise vahel on võimalik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lugeja Agnes (nimi muudetud) kirjutab, et ilma seksuaalse alatoonita sõprus mehe ja naise vahel on täiesti võimalik, kuigi paarisuhtes võib vastassoost inimestega sõbrustamine probleeme tekitada. Õige sõpruse tunneb Agnese sõnul ära selle järgi, et sõbraga ei suhelda salaja ega mõelda välja totakaid ettekäändeid.

Inimene on sotsiaalne olend ja ta vajab teisi inimesi enda ümber. Alustame algusest ja seletame lahti mõiste «sõprus». Sõprus on kaht inimest ühendav lähedane vaimne suhe. Sõprus on siiras.

Sõprussuhtes ilmutame me oma tõelise olemuse ning selle, milleks me võimelised oleme. See nõuab nii palju usaldust ja turvatunnet, et meil on mugav olla ka ilma igasuguse teeskluse ja kaitsemaskide, valede ning hirmudeta. 

Sõpru ühendab alati midagi - kas ühine hobi, töö või muusika. Sõpradega saab ette võtta vahvaid autosõite, käia kohvikutes ja restoranides, istuda lõkke ääres, käia forelli püüdmas. Filosofeerida tundide kaupa elu üle. 

Sõpradega ei tohi magada ega koos elada. Head sõbrad annavad elule palju juude, et elada oma elu huvitavalt koos inimestega, kes sinust hoolivad ja kellele oled kallis. Sõbrad ongi ju selleks, et ükskõik mis ajal olemas olla - nemad ongi meie tugivõrk.

Ühiskonnal on millegipärast raske aktsepteerida mehe ja naise vahelisi sõprussidemeid. Kui mees ja naine veedavad päeva koos, einestavad, räägivad ja jalutavad, peetakse neid juba automaatselt armukesteks. Levinud on ka arvamus, et naised suudavad mehi võtta sõpradena, kuid meeste puhul on asi teistmoodi. Mees peab olema siis homoseksuaal või mehe arvates pole naine piisavalt atraktiivne.

On olemas mehe ja naise vaheline sõprus ilma igasuguste tagamõteteta ja seksuaalse alatoonita. Sõpruses ei tohiks sugu üldse tähtis olla. Kui samast soost inimesed saavad omavahel sõbrad olla, siis miks ei saa sõbrad olla mees ja naine?

Sellisel sõprusel peavad olema kindlad piirid paika pandud. Sõprust ja seksi ei tohi segi ajada. Kui mängu tuleb seks, siis ei saa seda enam ilusaks sõpruseks pidada - selle tulemuseks on suur hulk murdunud südameid. Mehe ja naise vahel on intellektuaalne klapp ja mingit keemiat seal ei ole.
Mehe ja naise vaheline sõprus võib tekitada probleeme ja armukadedust püsisuhtes, sest vähestele partneritele meeldib, et ta kaaslane läheb vastassoost sõbraga matkale või kohvikusse. Sellised sõprussuhted saavad toimida ainult siis, kui partnerid suhtuvad asja rahulikult ja usaldusega.

Sõprus tuleb hoida avatuna. Õige sõpruse tunneb ära selle järgi, et sõbraga ei suhelda salaja ja ei mõelda välja totakaid ettekäändeid. Kallimal on õigus teada vastassoost sõbra olemasolust. Kõiki tegemisi ja kavatsusi tuleb väljendada väga selgelt ja partnerile arusaadavalt. Aeg-ajalt võib kolme- või neljakesi midagi koos teha, see on parim viis, et mitte näha tonti seal, kus seda ei ole, ning partneri sõprade tundmaõppimiseks.

Sõprus mehe ja naise vahel tuleb hoida puhta ja selgena. Avalikus kohas pole eriti mõistlik teineteist toita ning juua samast topsikust, istuda teineteise kaisus ja pidevalt üksteist näppida. Selline tegevus võib paista süütu ja neutraalsena, kuid teised inimesed ei näe teie peadesse ja nad tõlgendavad tegusid.

Lõpetuseks tahan öelda, et tähtis pole, kas vastassoolises sõbras-sõbrannas nähakse midagi seksuaalselt erutavat või mitte. Tähtis on see, et mõlemad osapooled teadvustavad endale täpselt, mida nad vajavad rohkem: kas pikaajalist sõprust või lühiajalist seksi, mis viib sageli suhete sasipuntrasse ja igasuguse suhtlemise lõppemiseni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles