Lihtsalt sõbrad - kas tõesti võimalik?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naiste ja meeste vahelise sõpruse võimalikkus on igavene vaidlusteema. Ühed raiuvad, et see on täiesti võimalik, ning toovad näiteid elust enesest (kuni peavad tunnistama, et olid teatud hetkeni lihtsalt naiivsed ja eksisid…). Teised oskavad välja tuua iga sellise sõpruse aluseks oleva kunagise purunenud armusuhte või siis vähemalt ühe osapoole põgusa katse sõpruse piiri ületada. 

Mehed ütlevad sageli, et 100 protsenti süütu sõprus naisega on võimalik siis, kui viimane on välimuselt ebaatraktiivne või kui pinge «on juba maas». Mis tähendab seda, et kunagi on oldud ka seksuaalsuhtes, kuid mingil põhjusel pole sellest midagi tõsisemat tulnud ning on jäädudki lihtsalt sõpradeks.

Tugeva omavahelise «keemia» puhul on viimane variant siiski küsitav. Sel juhul vajab kire lahtumine ilmselt aega ja eemalolekut ning kahtlemata ka uute kaaslaste tekkimist, kelle vastu tuntakse veelgi suuremat kõlgetõmmet. Kui mõlema elus on uus armastus juba olemas, omavaheline «pinge maas» ja ühendavaks lüliks tõepoolest pikaaegne sõprus ja ülim teineteisemõistmine, siis - miks ka mitte.

Sümpaatia liidab

Kokkuvõttes tuleb aga tõdeda, et enamasti põhinevad sõprussuhted vastastikusel sümpaatial, mis hõlmab nii inimest tervikuna kui ka mingil määral tema välimust. Isegi siis, kui mõtleme oma samasooliste sõprade peale, võime sageli avastada, et parimad neist on meie jaoks välimuseltki meeldivad.

Nii pole midagi imestada, kui lihtsalt sõpruseks klassifitseeritud suhtes sügavamale kaevates leiame, et see hõlmab kas või alateadlikult veidi ka muid tundeid.

Aasta tagasi tõi Alex Lepajõe ETV saates «Mida teie arvate?» samal teemal rääkides välja ka vanuse tähtsuse. «Kui oled 20 ja 30 vahel, siis võib-olla tõesti vaatad iga naist kui seksuaalobjekti, ja see tuleneb puhtalt hormoonidest ja evolutsiooniseadus dikteerib selle,» arvas ta.

Sama meelt oli ka endine tantsija Jaak Põldma, tuues näite, et kui panna ühise eesmärgi nimel tegutsema 40-50-aastased, siis nad saavad sõpradeks, samas kui noorte puhul võib sellises grupis areneda seksuaalse alatooniga suhteid.

Sõpruse maski taha peidetud armastus

Sõpruse ja paarisuhte piiri ületamise ning ka nn seksisemutsemise teema on viimasel ajal vaatluse alla võetud nii mõneski filmis. David Nichollsi romaani põhjal vändatud linateoses «Üks päev», mida osa Naine24.ee lugejatest juba eile nägi, avaneb teema aga veidi teise nurga alt.

Peategelaste Emma ja Dexteri sõprus saab alguse voodist ning kuigi seksini nad sel korral ei jõuagi, on algusest peale selge, et nende vahel on lahvatanud kirg.

Hiljem näeme neid aastate jooksul teesklemas, et nendevaheline sõprus on võimalik. Siiski on nad selles mõttes kahtlemata tõelised sõbrad, et jagavad oma muresid ja rõõme ning hoolivad teineteisest. Kuid ilma sõpruseta pole ju ka armastust...

«Me oleme lihtsalt head sõbrad,» ütleb Dexter Emma kohta korduvalt. Ning taipab aastaid hiljem, kui on jõudnud nautida tõeliselt lõbusat naistemehe elu, abielluda, saada isaks ja ka lahutada, et on Emmat terve elu tegelikult südamest armastanud. Et just Emma on naine, kellega ta tunneb ennast hästi ning ilma kelleta ta elada ei suuda.

Ka Emma üritab iseennast korduvalt veenda, et oli mehesse armunud vaid ülikooliaastatel ja nüüd, kui on teda paremini tundma õppinud, kõlbab ta küll heaks sõbraks, kuid mitte enamaks. «Ma armastan sind, Dexter. Aga sa lihtsalt ei meeldi mulle enam,» tunnistab ta ühel nende põgusal kohtumisel pisaraid valades.

Seda, et nende vahel on midagi märksa enamat kui pelgalt sõprus, on tunda kogu filmi jooksul. Ning ühtlasi tõstatabki see taas igavese küsimuse: kas «lihtsalt sõprus» mehe ja naise vahel ongi üldse võimalik?

Hea lugeja! Kirjuta meile oma mõtetest, tähelepanekutest ja kogemustest! Kas Sul on vastassoost sõpru, kelle puhul võid kindlalt väita, et see on tõeline sõprus ilma igasuguste muude tunneteta? Või on Sul rääkida elust enesest mõni eespool kirjeldatuga sarnane südantlõhestav lugu?

Ootame teie kirju aadressil naine@postimees.ee kuni 10. novembrini.

Parimad lood avaldame ka Naine24.ee’s, soovi korral on autoritele tagatud anonüümsus!

Kolme parimat kirjutajat premeerime David Nichollsi romaaniga «Üks päev» kirjastuselt Varrak.

Lugemisnaudingu suurendamiseks pakime kaasa ka Kiss Sparkly veinikokteili ja imemaitsva Laima piimašokolaadi piparkoogitükkidega!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles