Üksildastel inimestel on sagedamini uneprobleeme

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemate inimeste üksildust ja unegraafikuid uurinud Chicago ülikooli teadlased jõudsid järeldusele, et üksildus ei põhjusta mitte ainult subjektiivset kurbust, vaid ka probleeme unetute öödega ning võib seeläbi olla halb inimese üldisele tervisele.
 

Hutteriidid, kelle seas uuring läbi viidi, on anabaptistide hulka kuuluv usulahk, kes elavad kuni 160 inimesest koosnevates kogukondades, kus puudub eraomand - kuigi välismaailmaga puutuvad nad vähe kokku, on nad harva sotsiaalselt isoleeritud, vahendab teadus.err.ee.

Teadlased kogusid 95 kommuunide elaniku käest informatsiooni nende magamise, vererõhu ja üksildustunnete kohta.

Kõikidest osalejatest umbes poole puhul ilmnes tõusev trend üksildustunnete ja sotsiaalse eraldatuse kasvu ning rahutu une vahel (viimase kvaliteedi hindamiseks kandsid nad randmepaela).

Need tulemused kinnitavad 2002. aastal üliõpilastega läbi viidud uuringu tulemusi, mis väitis samuti, et mida üksildasemana tudeng ennast tunneb, seda halvemini ta öösiti magab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles