Väikelaste emad teevad enim osaajaga tööd

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandik väikelaste emadest töötab osalise tööajaga.
Kolmandik väikelaste emadest töötab osalise tööajaga. Foto: Panther Media/Scanpix

Eestis ei ole osaajaga töötamine kuigi levinud, kõige enam osaajaga töötajaid on kuni kaheaastaste lastega naiste seas

Mullu töötas osaajaga 10 protsenti 25– kuni 49-aastastest töötavatest naistest ja vaid 4 protsenti sama vanuserühma meestest, selgub Statistikaameti kogumikust «Mehe kodu on maailm, naise maailm on kodu?».

Osaajaga töötamist mõjutab laste olemasolu leibkonnas. Meeste puhul see vähendab osaajaga töötamist ja naiste puhul suurendab. Laste vanus meeste osaajaga töötamist oluliselt ei mõjutanud, naiste puhul eristusid teistest need, kelle leibkonnas oli kuni kaheaastane laps. Nii väikeste lastega töötavatest naistest töötas osaajaga ligi kolmandik. Vanemate lastega naiste hulgas oli osaajaga töötajate osatähtsus aga samas suurusjärgus nagu töötavatel naistel vanuserühmas 25–49 tervikuna.

Kuni kaheaastaste lastega naistest üle poole nimetas osaajaga töötamise põhjuseks vajadust hoolitseda laste eest. Teistel oli peamine põhjus tellimuste või töö vähesus või see, et ei suudetud leida täisajaga tööd.
Euroopa Liidus (EL) töötas 2010. aastal osaajaga 29 protsenti 25– kuni 49-aastastest töötavatest naistest, enim Hollandis (72%), Šveitsis (63%) ja Saksamaal (46%). Eestist vähem osaajaga töötavaid naisi oli Kreekas (9%), Leedus (8%), Slovakkias (4%) ja Bulgaarias (2%). Osaajaga töötavad mehed olid ka mujal EL-is üsna harv nähtus. EL-is töötas 2010. aastal osaajaga 6 protsenti 25– kuni 49-aastastest töötavatest meestest, vaid Hollandis ületas see näitaja 10 protsendi piiri.

Osaajaga töötaja on hõivatu, kelle tavaline nädalatööaeg on alla 35 tunni, v.a ametid, kus on seadusega kehtestatud lühendatud tööaeg. Hinnangud põhinevad Eesti tööjõu-uuringu andmetel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles