Viie naise pihtimused: miks ma petsin oma abikaasat?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimene küsimus, mis meil pähe tuleb, kui avastame oma kaaslase end petmas, on miks? Hiljutise Ontario Guelphi ülikooli uuringu järgi on meeste jaoks petmine kõige sagedamini seotud seksiga, naiste jaoks aga eelkõige rahulolematusega oma suhtega.

Paarisuhtes õnnetud naised petavad oma kaaslast 2,6 korda sagedamini, kirjutab Kevin Hansen, raamatu «Salajased kahetsused: mis siis, kui mul oleks teine võimalus?» autor portaalis shine.yahoo.com.

Viis naist rääkisid portaalile oma loo petmise põhjustest.

«Mu abikaasa oli liiga ahistav» 


«Päeval, mil abiellusin oma abikaasaga, teadsin, et olin teinud vea,» räägib 50-aastane Elizabeth. «Ta oli ahistav, kontrolliv ning ootas, et loobuksin oma tööst temale ideaalse kodu loomise eesmärgil!»

Veidi pärast aastast abielu tekkis Elizabethil afäär ühe oma kolleegiga. «Ma ei olnud armunud, aga ma tahtsin olla koos kellegagi, kes pani mind end hästi tundma, tegi nalja ning austas mind sellisena, nagu ma olen.»

See petmine aitas naisel leida jõudu ja tahtmist elada nii, nagu ta ise tahtis, mitte nii, nagu abikaasa talle peale surus. Pärast lahutust leidis ta endale mehe, kellega ta oli võrdne partner, mitte mehe alluv.


Psühholoogi kommentaar: Kuigi petmine aitas Elizabethi ahistavast suhtest välja, soovitab New Yorki psühholoog Michael E. Silverman leida petmise asemel abi usaldusväärselt sõbralt, teraapiast või perekonnalt.

«Me hakkasime üksteisele etteheiteid tegema.» 
Vanessa (28) soovis enne kuus aastat tagasi abiellumist väga lapsi saada. Pärast abiellumist see soov aga muutus ning töö sai tema jaoks üha olulisemaks. Abikaasa sai Vanessa meelemuutuse peale pahaseks.

«Me tülitsesime palju. Ma olin tema peale pahane, et tema minu peale pahane on, ning me lihtsalt heitsime üksteisele pidevalt midagi ette,» kirjeldas naine oma lugu. Kui ka paari sekselu lõppes, leidis naine peagi internetist uue kuti, kellega nad aastakese kohtamas käisid.

Asi lõppes, kui ta oma abikaasale vahele jäi. Paar suutis oma abielu teraapiaga päästa. «Suurima õppetunnina sain teadmise, et minu õnnetu abielu põhjuseks oli vaid 50 protsenti abikaasa süü!»

Psühholoogi kommentaar: Dr. Silverman rõhutab avatud ja ausa suhtluse olulisust, sest just se hoiab tihtipeale ära tülid ja viha üksteise vastu.

«Ma olin tüdinenud ja õnnetu.» 


35-aastasena elas Barbara Gisborne Ameerika unelmate elu – ilus maja, armastav abikaasa ning kaks last. Siiski oli ta õnnetu nii seest kui ka väljast. «Meie kogukonnas tundsin end kui kandiline pulk, kes meeleheitlikult püüab mahtuda ümmargusse auku,» kirjeldas naine oma tunnet.

Tööreis viis Barbara Chicagosse, kus ta kohtus liftis juhuslikult austraallasest Bobiga. Nende vahel tekkis kohe tugev side ning varsti pärast kohtumist otsustas Barbara sõita Austraaliasse, jättes maha maja, mehe ning elu Ameerikas. Nüüdseks on nad Bobiga abielus olnud 25 aastat, neil on 5 last ja 10 lapselast.


Psühholoogi kommentaar: Dr. Silverman paneb südamele, et kuigi Barbara lugu lõppes õnnelikult, ei pruugi see alati nii olla. «Terve suhe kasvab ja areneb, tüdimustunne annab märku suhte ummistumisest. Armukese asemel peaks proovima oma suhtesse süstida romantikat, muuta harjumusi ning suhelda rohkem partneriga.»

«Mu abikaasa oli töönarkomaan.»

Barbara Singer rajas 10 aastat tagasi iseseisva elu, sest abikaasat polnud lihtsalt mitte kunagi läheduses – mees oli väsinud ning kurnatud oma tööst, energiat naisele ei jätkunud.

Juhuslikult kohtas Barbara Tomi ning paari nädala pärast jättis ta oma abikaasa maha, kaks aastat hiljem aga abiellus Tomiga. Kuu pärast abielu sai Barbara esimene abikaasa südameataki.

«Tomi kohtamine oli minu elu parim ja halvim asi. Ta äratas minu nn ellu, kuid näitas ka, kui järsult saab kõike meilt ära võtta,» rääkis naine.


Psühholoogi kommentaar: Dr. Silvermani sõnul on selle juhtumi puhul samuti tegemist vähese suhtluse ja omavahelise avatud dialoogi puudumisega.

«Tema oli truudusetu esimesena!» 


Pärast aastast abielu avastas 33-aastane Larie Norvell, et tema abikaasa petab teda. Naine tundis end vihase, aga ka haavatuna, sest arvas, et pole mehe jaoks piisavalt hea.

«Ma petsin teda ka – enamjaolt kättemaksuks, kuid ka selleks, et näha, kas ma olen endiselt meeste jaoks atraktiivne» tunnistas Larie. Mees sai naise petmisest teada, nad kolisid mõneks kuuks lahku, kuid seejärel käisid teraapias ja suutsid oma abielu päästa. 


Psühholoogi kommentaar: Psühholoog Dr. Silverman sõnul on kättemaks üks tavalisemaid tundeid sellisel puhul. «Viha võib olla üsna tugev emotsioon, mis tihti hägustab meie otsuseid!» hoiatas ta ning soovitas paaridel truudusetusega hakkamasaamiseks pöörduda nõustajate poole.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles