Mikk Saar alustab päeva värskelt pressitud mahlaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Saar.
Mikk Saar. Foto: Köögika

Muusik ja tantsusaatest populaarsust kogunud Mikk Saar (30) pidas kümme aastat tagasi õigeks toiduks vaid kartulit, makarone ja kastet, burgerit ja hiinakat, saab teada Tervise Arengu Instituudi kampaania raames ilmunud ajakirjast Köögika

«Muu oli kõik jänesetoit,» meenutab ta. Värsked puu- ja köögiviljad on noore mehe toidulauale jõudnud mingil määral ka tänu elukaaslasele Tanjale, kes jälgib, et noorte menüüs parajas koguses ikka tervislik ja kasulik oleks.

Noore mehe kohta kummaline öelda, aga tervislikkusele hakkas Mikk mõtlema vanuse suurenedes – väidetavalt pole 30-aastane sama mis 20-aastane.

«Kümme aastat tagasi sai iga päev trenni tehtud ja seeläbi füüsilist vormi ja ebatervislikku toitumist kompenseeritud. Nüüd, kui iga päev trenni ei tee, siis vanuse lisanedes olen tahes tahtmata hakanud rohkem mõtlema salatitele, puuviljadele ja köögiviljaroogadele,» lausub Mikk.

«Näiteks oli peet juurvili, mida ma polnud söönud 25 aastat. Nüüd on sellest tehtud salat aga minu toidulaual üheks lemmikumaks roaks,» lisab ta.

Värskest mahlast päevane vitamiinivajadus

Suve hakul, kui koju sai soetatud hea mahlapress, teeb Mikk endale kaks korda päevas puu- või köögiviljamahla ning püüab seeläbi päevamenüüsse vitamiine, värskust ja tervislikkust lisada.

«Hommikune värske mahl on parajalt toitev, et sellega päeva alustada,» lausub Mikk.

«Tihti lisame puuviljadele juurde jogurtit, mis annab kosutava hommikujoogi mõõdu välja. Näiteks pannes kokku neli porgandit, kolm õuna, pool banaani, pisut ananassi ja jogurtit, saab suurepärase päeva alustamise joogi,» lisab ta.

Mahlaks lähevad pea kõikvõimalikud puu- ja juurviljad, millest mahla annab teha. «Lemmikuks on mahlad, milles on ühe komponendina arbuus või õun ja lisaks jääd,» toob Mikk välja mahla maitse-eelistused.

Püüab olla rohkem tervislik


Mikk tõdeb, et tegelikult võiks ta süüa veelgi tervislikumalt , aga tihtilugu kestavad esinemised hilja õhtuni välja ja siis haarab suu kõike, mis ette juhtub. «Ka lõuna ajal vaatan sööki ikka välimuse pealt – kui see biifsteek kartuliga nii ahvatlev välja näeb, haaran ikka selle ja kõrvale pisut salatit,» kirjeldab Mikk oma menüüd.

Õhtuti kodus naisega aga valmistatakse midagi üheskoos kerget. «On see aurutatud või grillitud liha või kana koos salatiga või kerge supp, oleneb kõik tujust ja olemasolevatest vahenditest,» lisab ta ning nendib, et kartulit on ta viimasel ajal siiski hakanud vähem sööma, pigem on liha kõrval värske salat.

Peedisalat

Vaja läheb:

  • 3 keedetud peeti
  • palsamiäädikast
  • oliiviõli
  • küüslauku
  • soola

Tükelda peedist paraja suurusega tükid, lisa peale balsamico äädikat, oliiviõli, purustatud küüslauku ja soola. Jäta peedid pooleks tunniks maitsestuma.

Miku kerge õhtusöök aurutatud kana ja salatiga

Läheb vaja:

  • punt rukolat
  • paar tomatit
  • 3 eelnevalt marineeritud peeti
  • näpuotsatäis Parmesani juustu laaste
  • näpuotsatäis röstitud seedermänniseemneid
  • balsamico kastet
  • soola, pipart

Auruta kanafilee, maitsesta sobilike maitseainetega. Pese rukola lehed ja tomatid. Moodusta rukolast taldrikule roheline salati põhi, viiluta peale tomateid, lisa eelnevalt marineeritud peeditükke, riivi peale Parmesani juustu viile ning lõpuks röstitud seedermänniseemneid. Kalla õrnalt üle balsamico kastmega ning serveeri salat koos kanaga.

Miku sõnul on see lihtne salat, mille koostisosi ta aeg-ajalt ka muudab. «Vahel on kana asemel krevetid, rukola asemel lehtsalat, mõnikord lisame kurki või ananassi. Just seda, mida parasjagu poest toodud ja kodus saada on,» toob ta välja salati lihtsuse.

***
Peet sisaldab mineraalainetest märkimisväärselt kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda; vitamiinidest B-rühma vitamiine ja C-vitamiini. Lämmastikku sisaldavaid aineid ei ole peedis palju, aga nende hulgas on nt betaiin, mis soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles