Liikumine aitab muusikat paremini tajuda

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsi päevas vähemalt nelja lemmiklaulu järgi!
Tantsi päevas vähemalt nelja lemmiklaulu järgi! Foto: SCANPIX

Hea muusika paneb inimesed kaasa liikuma. Kanada McMasteri ülikooli teadlased leidsid, et rütmi tabamine rikastab muusikakogemust ning aitab muusikat kuulda, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

«Mind huvitas väga lihtne asi  – kas end muusika rütmis liigutav inimene saab muusikast paremini aru?» selgitas uurimuse autor Michael Schutz, kes kandis oma tulemused ette Quebecis toimunud muusikauuringute konverentsil.

Schutz lasi oma kaastöölistega vabatahtlikel katsealustel kuulata erinevaid rütmiseeriaid. Seejärel pidid inimesed otsustama, kas viimati kõlanud seeria oli eelnevatega kooskõlas. Samuti pidid nad hindama oma enesekindlust.

Pool katseisikutest sai kuulamise ajal elektroonilistel trummidel rütmi kaasa koputada, ülejäänud kuulasid niisama. Kui katse korraldajad mängisid viimase rütmiseeria ette aeglasemalt, siis tajusid trumme kasutanud inimesed erinevust peaaegu 90 protsenti paremini. Kiiremini mängimisel sellist vahet ei tekkinud. Need, kes said rütmi kaasa lüüa, tundsid end kogu eksperimendi ajal enesekindlamalt.

«Kuulamise ajal rütmi kaasa koputamine aitab muusikat mõista ning nautida. Kuid tegelikult on see abiks ka muusika kuulmisel,» ütles Schutz.

Uurija sõnul mõjutab see teadmine nii muusika kuulajaid, esitajaid kui ka õpetajaid.

«Lastega mängitakse varasest east saati muusikalisi liikumismänge, kuid nüüd saime teada vähemalt ühe põhjuse, miks see hästi mõjub,» selgitas Schutz. «Ilmselt muudab liikumine elukutseliste muusikute esituse paremaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles