Teadlased leidsid valgu, mis põhjustab viljatust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Londoni Imperial College´i uurimus näitas, et SGK1-nimelise ensüümi hulga muutumine emaka limaskestas tekitab probleeme nii viljastumisel kui loote kandmisel.
 

Teadlased uurisid emaka limaskesta rakuproove. Selgus, et naistel, kes ei jäänud teadmata põhjustel rasedaks, oli emakas väga kõrge ensüümi SKG-1 tase, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Seevastu katkenud raseduste puhul oli selle valgu hulk väga madal.
Uurijad katsetasid ensüümi toimet hiirtel. Selgus, et viljastumiseks sobival ajal väheneb valgu hulk emakas tunduvalt. Need emased hiired, kelle rakkudesse viidi valgu tootmist määrava geeni lisakoopiad, ei jäänud enam tiineks.

Ilmselt on SGK1 taseme langemine vajalik selleks, et emakas suudaks areneva embrüo vastu võtta.

Kui valgu tase jääb madalaks kogu raseduse ajaks, siis tekitab see teisi probleeme.
SGK1-geeni täielikult blokeerimisel jäid hiired kergesti tiineks, kuid neil oli pesakonnas vähe poegi ning nad kannatasid tiinuse ajal verejooksude all.

Ensüümi täpne toimemehhanism on ebaselge. Uurijad arvavad, et valk muudab emaka limaskesta rakkude vastupanuvõimet oksüdatiivsele stressile.

Uurimisrühma juhi Jan Brosensi sõnul võb loota, et kunagi saab näiteks enne kehavälist viljastamist emakasse viia SGK1 blokeerivat ravimit. Samuti on võimalik emaka limaskesta proovi põhjal ennustada, kas tulevased rasedused kulgevad probleemideta.

Raskusi rasedaks jäämisega on ligikaudu ühel naisel kuuest. Sajast emaks saada soovijast vähemalt ühel on selja taga kolm või neli iseeneslikult katkenud rasedust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles