Karin Rask peidab kasulikud viljad suppi ja omletti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Rask.
Karin Rask. Foto: Köögika

Menusarjast «Kelgukoerad» tuntud Eesti Nuku-ja Noorsoo teatri näitleja Karin Raski (32) pere menüüs on erakordselt tähtsal kohal köögiviljad. Laste ja abikaasa Rasmuse lemmiktoitusid kombineerides on Karin õppinud valmistama köögiviljadest erinevaid roogasid – suupistetest püreesuppideni, saab teada Tervise Arengu Instituudi puu- ja köögivilja kampaania raames välja antud ajakirjast Köögika.
 

Karin peab nii ennast kui abikaasa Rasmust tõelisteks nautlejateks, kellele meeldib hästi ja palju süüa. Eriti ühendab neid armastus vürtsika India ja Hiina toidu vastu, mida paraku pärast laste sündi on hakatud vähem valmistama, kuna lastele vürtsised road ei maitse. Samuti sõi varem noor naine rohkesti ka salatit, mis pere väiksematele liikmetele samuti väga korda ei lähe.

«Et endal oleks lihtsam ja kogu pere saaks söönuks, valmistan enamjaolt sellist toitu, mida kõik hea meelega söövad,» räägib Karin. «Üks salat neile aga maitseb – see on Anni Arro retsepti järgi valmistatud marineeritud peedi ja muna salat. Lastele meeldib nii peet kui muna ning see on üks väheseid salateid, mis meie menüüs järjekindlalt on püsinud,» lisab ta.

Magusad ja värvilised köögiviljad

Kuna Karin lähtub oma menüüs ennekõike laste soovidest ja vajadustest, on tema menüü puu- ja köögiviljade poolest väga rikas. «Pean väga oluliseks, et poeg ja tütar saaksid kätte vajalikud vitamiinid ja teised toitained toidust, mistõttu on kogu meie pere menüüs väga palju erinevaid köögivilju,» räägib Karin.

«Kuigi öeldakse, et lapsed on väga valivad toidu suhtes, armastavad mu tütar ja poeg tohutult värvilisi ja magusaid köögivilju nagu porgand, peet, paprika, pastinaak ja suvikõrvits,» tutvustab ta lemmikköögivilju.

Üks populaarsemaid toite on Karini peres püreesupp. Eriti meeldivad supis küpsetades magusaks muutuvad peet, paprika ja pastinaak.

«Püreesuppi on lihtne peita ka neid vilju, mida muidu ei armastata, näiteks brokoli ja lillkapsas,» õpetab Karin. Teine populaarne toit, kuhu saab salaja rohelise ära peita, on omlett. «Munarooga olen peitnud isegi tugevamaitselisi spinatilehti.»

Värskus aastaringselt

Raski pere käib suvel rohkem turul kui poes ning võimalusel eelistatakse kodumaist kaupa. «Olen väga tundlik imporditavate õunade vastu ning kuna mul endal tekib sellest õunast allergia, püüan hankida läbi Eesti talupidajate kodumaiseid õunu. Väga mugav on tellida puu- ja köögivilju veebilehelt maakaup.ee, kus väiketalunikud müüvad oma aiasaadusi ning vajadusel toovad ka koju kätte,» räägib Karin.

Basiilikut, tilli, tüümiani ja hernevõrseid kasvatatakse ka kodus akna peal. «Taimede hooldamise võtsid lapsed suure innuga üle, kastes neid hoolikalt ja noppides neid püreesuppide kaunistamiseks,» kirjeldab ta.

Talveks aga säilitatakse alati külmutatud marju ja tehakse toor- ja keedumoosi. Pere lemmikud marjad on maasikad, kuid süüakse isuga ka mustikaid ja vaarikaid. «Purustad värsked marjad, lisad pisut pruuni suhkrut ning piima ja parim magustoit on valmis!»

Oluline on liikumine ja mitmekülgne toitumine

Kui nooremana katsetas Karin mitmete dieetidega, siis nüüd ta on veendunud, et söömise piiramine on vaid ajaraiskamine. «Oluline on mitmekülgselt toituda, jälgida, et menüüs oleks piisavalt palju puu- ja köögivilju ning teha trenni, milleks mul hetkel on jooga,» avaldab Karin hea vormi saladuse.

«Usun, et oluline on tervisesse investeerida toitumisega, sest kui su keha saab head toitu, kestab ta ka paremini,» arvab ta. Kvaliteetne toit ei pruugi samas olla kallis. «Näiteks täna, kus me valmistame suure pajatäie ahjuköögivilju, teeme pisut juurviljakrõpse ning püreesuppi, maksab kokku ligi 4 eurot. Sellest saab söönuks terve pere ja jääb järele homsekski,» lisab Karin.

Raski pere lemmikretseptid

Näitlejanna pere menüü on nii köögiviljarikas, et ka kartulikrõpsude ja küüslauguleibade asemel pakub ta ahjus valmistatud pastinaagi- ja porgandikrõpse ning õli-balsamico segus marineeritud paprika suupisteid.

Pere lemmikut peeti kasutab ta kõikvõimalikes retseptides. Nii valmib täna ahjuroog erinevatest köögiviljadest, kuhu lisab suure hulga peeti, pastinaaki, porgandit, küüslauku ja suvikõrvitsat. Samadest köögiviljadest valmib ka maitsev püreesupp, mille juures armastab ta kasutada ka kookoserasva.

Retseptid:

Köögiviljapüreesupp

Läheb vaja:

  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 keskmist kartulit
  • 2 porgandit
  • 1 paprika
  • pool suvikõrvitsat
  • pool lillkapsast
  • maitseks soola, pipart
  • 1 tl sulatatud kitsejuustu

Lisa hakitud sibulale kookoserasv ja prae läbi. Võid asendada kookoserasva ka võiga. Lisa segades küüslauk ja kartul. Lisa maitse järgi köögivilju, näiteks porgand, paprika, lillkapsas ja suvikõrvits. Lisa vett, nii, et juurikad on veega kaetud. Keeda viljad pehmeks ja purusta nuimikseriga. Maitsesta soola ja piraga. Supi valmides aseta peale pisike lusikatäis pehmet kitsejuustu. Kaunista rohelisega.

Ahjuvorm

Läheb vaja:

  • 3 keetmata peeti
  • 3 pastinaaki
  • 3 porgandit
  • 3 küüslauguküünt
  • pool suvikõrvitsat
  • 2 paprikat
  • Pune / Oreganot
  • Soola, pipart

Haki puhastatud peedid, pastinaagid, porgandid, küüslauguküüned, suvikõrvits ja paprikad ning pane need ahjuvormi. Soovi korral võid lisada ka liha. Kalla peale pisut oliivõli, maitsesta soola ja pipraga. Raputa peale ka pisut oreganot. Pane ahju 200 kraadi juurde ning küpseta seni, kuni köögiviljad on noaga katsudes pehmed.

Porgandi- ja pastinaagikrõpsud

Lõika pastinaak õhukesteks viiludeks, pane ahjuplaadile ja lisa oliiviõli. Pane viilud 200 kraadi juures ahju seniks, kuni viilude ääred pruunistuvad. Ahjust välja võttes lisa soola. Sarnaseid krõpse võib valmistada ka porgandist ja peedist.

Ahjupaprika

Lõika paprika 3-4 sektoriks, lisa õli ja pane 200 kraadi juures ahju kuni paprika nahk muutub tumedaks. Pärast küpsetamist eemalda nahk, lõika paprika väiksemateks viiludeks ja marineeri viilusid õli-balsamico segus. Lisa maitse järgi maitseaineid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles