Enneaegsed lapsed põevad viis korda suurema tõenäosusega autismi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol autismi all kannatav laps.
Fotol autismi all kannatav laps. Foto: Reuters / Scanpix

Enneaegsena sündivad lapsed põevad viis korda suurema tõenäosusega autismi kui õigeaegselt sündinud lapsed, selgus kakskümmend aastat kestnud uurimusest.

Enneaegsete laste kohta on juba varasemast teada, et nad on vastuvõtlikumad terviseprobleemidele ja neil võib esineda mahajäämust, kuid USA ajakirjas Lastearstid avaldatud uurimusest selgub esimest korda, et madala sünnikaalu ja autismi vahel on seos, vahendas Õhtuleht.

USA teadlased jälgisid 862 lapse elukäiku sünnist varajase täiskasvanueani. Aja jooksul diagnoositi viiel protsendil alakaalulistest lastest autism, ajaliste laste seas seevastu vaid ühel protsendil.

Autismil on mitmeid erinevaid avaldumisviise - laps võib olla kehv suhtleja, armastada korduvaid käitumisi, näiteks tundide kaupa mängimist, korrates pidevalt üht liigutust, või täiesti endasse sulguda ja üldse mitte suhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles