Suhe, kus pole konflikte, viha ega võitlemist

Kristiina Garancis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Püha liidu sõlminud ameeriklased Sondra Ray ja Mark Sullivan on harmooniline ja tugev kahest isiksusest paar, kirjutab Kristiina Garancis ajakirja Üks oktoobri/novembrinumbris.

Nende hääleks on naiseliku väena vabastava hingamise terapeut ja edasiarendaja, kirjanik ja tervendaja ning hoidjaks meheliku algena kunstnik, poeet ja «Imede kursuse» koolitaja.

Sondra ja Marki ühendus on konfliktivaba, kõrge vibratsiooniga teadlik kooselu ehk «püha suhte» toimiv näide. Nende arusaamatused lahenevad tekkimise hetkel paari teadlikku nippi kasutades.

See liit on ühise eesmärgi teenistuses jagatud päevad ja ööd, kogemused, vaimsed praktikad, reisid, koolitused. Elamine rõõmus, teineteise avanemise ja kasvamise toetuses, kus energiat jagub ka väljapoole – tuhandetele inimestele, kes on nende abiga Ameerikas, Inglismaal, Prantsusmaal, Hispaanias, Itaalias, Saksamaal, Uus- Meremaal, Venemaal, Islandil, Balil vabastanud oma hirme, süütundeid, traumasid, negatiivseid baasuskumusi ja isiklikku valet.

Eelmisel aastal olid Sondra ja Mark esimest korda Eestis «Armastavate suhete» kursusega. Viimati toimus Tallinnas seminar «Vabastava hingamise intensiivkursus – tase 1».

Sondrale ja Markile esitasin kaks küsimust. Tahtsin teada erilist sündmust, mis läkitas nad iseendasse teele, ja kuidas toimib teadlik «püha paarisuhe».

Sondra Ray: Minu teadlik enesega kohtumise tee sai alguse väga kurvast sündmusest, nimelt isa surmast. Vajadus elu ümber mõtestada sai eriti teravaks aga siis, kui lahutasin mõni aeg hiljem oma pikka aega kestnud abielu.

Mu keha reageeris sellele väga tugevalt – juuksed hakkasid välja langema, muutusin kiiresti peaaegu kiilaks ning kehas olid tugevad valud. Olen ise hariduselt medõde, kuid mu teadmised selles vallas jätsid mind hätta.

Eksabikaasa soovis ühel hetkel uuesti kooselu proovida. Olin nõus, pakkisin asjad ja saatsin need tagasi Floridasse, et ka ise peatselt järele sõita. Siis aga juhtus midagi müstilist. Ühel õhtul vesteldes oma hambaarstist sõbraga kuulsin ehmatusega häält. See ütles: «Ära mine kunagi vana juurde tagasi. Sõida kohe Californiasse.»

Olin šokeeritud. Õnneks oli ka sõber seda häält kuulnud ning tema soovitas mul otsemaid teele asuda. California oli tol ajal kõikide unistuste maa ja sealne tööturg oli õnneotsijatest üle ujutatud. Loogika ja kõik faktid kõnelesid minu kahjuks ning mu asjad rändasid teises suunas, kuid üks teadmine sügaval sees ütles, et kui ma nii ei tee, siis kahetsen elu lõpuni.

Jõudsin autoga Californiasse, keerasin San Francisco poole ja nägin enda ees tänavasilti «Scott». Sel ajal oli mu nimi Sondra Scott. Otse sildi juures oli teadaanne – «Rentida korter». Koputasin peremehe uksele. Tema vastas, et korter on minu, kui tasun talle mitme kuu ettemaksu.

California hinnad olid minu jaoks meeletud ja mul polnud üldse raha, kuid teadsin, et ma pean just selles majas elama. Mu kehasse tuli sama energia, mis tarretas mind paigale ja sarnanes sellega, mida olin tundnud ka siis, kui müstilist häält kuulsin. Seisin nagu soolasammas ja jäin endale kindlaks. Lõpuks ütles peremees: «Ma pole elu sees oma põhimõtete vastu tegutsenud, aga teie juures on midagi erilist – kolige siis sisse.»

Nii see kõik algas. Californias kohtasin ma inimesi, kes on mind vaimsele teele juhatanud.

Mark Sullivan: Minu loo algus on üsna tavaline. Pärast kolledži lõpetamist taipasin järsku, et elus peab olema midagi veel suuremat, tähendusrikkamat kui rahateenimine ja paarisuhe.

Sondraga kohtusin esimest korda 1985. aastal ühel tema koolitusel. Mäletan, et tema energia erines kõikide teiste inimeste omast, keda olin varem näinud. Kui ta rääkis, siis tema sõnad läksid otse südamesse ja sain aru, et neis oli puhas tõde, mille eest ei põgene.

Mäletan, et ta juhtis tähelepanu sellele, et mõte on loova jõuga. Keegi polnud mulle seda kunagi niisugusel viisil esitanud. Sain aru, et nüüdsest peale ei saa ma enam teeselda süütukest ja pean hakkama vastutama oma mõtete ja seega ka oma elu eest.

Sondra oli inimene, kellega kohtumine muutis mu elu. Ta oli kõvasti endaga tööd teinud. Kui ta koolitustel oma kogemustest rääkis, sain osa tema 10–15 aasta pikkusest arenguprotsessist. Minuni jõudis korraga kogu see läbitöötatud mõtete-tunnete-uskumuste süsteem.

Veidi aja pärast leidsin ennast rändamas koos Sondraga Indiasse, tegin läbi «Imede kursuse» ning hakkasin otsima oma kohta ja tähendust siin ilmas. Sondra oli seega kui tõrviku metafoor, kes süütas põlema minu ja ilmselt veel teiste inimeste sisemised tõrvikud.

Me vajame oma elus õpetajaid, kes on meist vaimse arengu teel pikemaid samme teinud. Mitte selleks, et neist sõltuda, vaid seetõttu, et üksi jäädes eksled liiga pikalt. Keegi võiks sind äratada ja raputada.

Kõrge vibratsiooniga õpetajaga koos olles saad sa enda välja tarkuse, mille ta on võib-olla paarikümne aasta jooksul omandanud. See kiirendab tohutult sinu isiklikku arengut. Üks hea õpetaja äratab su vaimu, annab sulle hoo arenguks, et avastaksid oma potentsiaali ja hakkaksid liikuma endaks olemise suunas.

Lisaks Sondrale on minu õpetaja olnud Tara Singh. Tema tõi minuni tarkused «Imede kursuse» raamatust. See teos on üks eelmise sajandi olulisemaid mõttesüsteeme – mõtestab uutviisi ümber ja parandab traditsioonilist piibli tõlgendamist.

Sondra: Püha paarisuhe on tõeliselt eriline, sügavalt rahuldust pakkuv kogemus. See on liit, kus kaks inimest, kes käivad vaimset teed ja on võtnud täieliku vastutuse isiklike tunnete ja arengu eest, sõlmivad teadliku liidu. Sellisest kooselust tekib nautimisele, õnnestumisele ja rõõmule suunatud, teineteise edasiliikumist ja avanemist toetav sünergia.

Meie suhe on algusest peale olnud teadlik valik. Oleme ju koos 24/7 ehk reisidel, kodus ja töölgi. Meie kooselu on olnud seetõttu draamadeta ja algus ilma kokkupõrke šokita, et olime enne mõlemad iseendaga kõvasti tööd teinud. Meil olid seljataga elukogemused teistest suhetest ning õpetajad, kes aitasid isiklikku karmat puhastada, ego vähendada.

Mark: Olin Sondraga kohtumise hetkel olnud 10 aastat hirmsas ja imelises abielus. Ta tutvustas ühel «Armastavate suhete» koolitusel ideed, et me oleme programmeeritud suhetes oma perekonna mustreid järgima, kuid armastus toob pinnale kõik selle, mis ei ole armastus. Minu kooselu polnud harmooniline. Tajusin, et tal oli tõsi taga, kuid ma polnud siis valmis seda aktsepteerima.

Sondra: Me mõlemad soovisime kooselu, kus pole draamat ja konflikte. Meie sünergia tekkis lihtsalt ja meie suhe on kerge, lõbus ja loomulik. Saime aru, et oleme kokku saanud mõlema soovil ning hingede arengu ja ühise spirituaalse eesmärgi tõttu. Eelnenud 30 aasta jooksul sain teada, mida ma suhtelt ja elult ei taha.

Tegime algusest peale teadliku otsuse, et meie suhtes pole konflikte, viha ja võitlemist. Paar korda on küll kiusatus olnud, kuid oleme sellest kõrgemal seisnud, sest kui on erimeelsusi, siis tuleb need kohe lahendada, et pinged ei kuhjuks.

Kui sellist kokkulepet ei ole, siis rahulolematuse tekkides jätad selle välja ütlemata ja kannad endaga kaasas – nii on see allasurutuna sinu sees ja sellele kuhjub peale muudkui uusi pingeid. Rahulolematus kraabib pidevalt hinges, väljendudes ärevuse või kibestumisena.

Valgustunud ja mittevalgustunud inimeste erinevus on selles, kuidas tüliteemasid lahendatakse. Tavaliselt võideldakse või kakeldakse – meie seda ei tee. Kui aga kaaslaste vahel eksisteerib teadlik kokkulepe, siis on eesmärgiks kõik erimeelsused juba eos lahendada.

Kuidas me oma arusaamatuste puhul toimime? Kirjutame näiteks mõlemad oma gurule kirja ja samal ajal vaatame enda sisse. Kui me teadvustame potentsiaalset probleemi ja vaatame sellele otsa, siis oleme varsti valmis ka selle lahti laskma.

Teine võimalus on kasutada vabastavat hingamist ja kolmas on kolmanda osapoole kaasamine. Meil on sõpradest, tuttavatest erapooletuid abilisi või siis tervendajaid, kellega saab ka Skype’i teel suhelda. Palume neilt abi, sest neutraalne silm näeb asju selgemini.

Üheks võimaluseks on veel proovida «kõrgema mõtte» mängu. Kui mina tahan minna kinno ja kaaslane sõprade juurde õhtust sööma ja me ei suuda kokkuleppele jõuda, siis võime visata õhku hulk erinevaid mõtteid.

Täna läheme koos kinno, aga homme sõprade juurde või täna külla ja homme filmi vaatama või teeme hoopis midagi muud, mis meile mõlemale meeldib või leiame mõne uue võimaluse.

Idee on selles, et mõlemad osapooled tunnevad, et on lahendusega rahul ega kakle selle pärast, kellel oli seekord parem mõte – «kõrgem mõte» ja win-win-tunne on õige valik.

Mark: Pühendame oma päeva alguse vaimsetele harjutustele. Hommikul loeme koos «Imede kursust» ning palvetame jumaliku ema poole. Lisaks teeme tunni või pool vabastavat hingamist. Niiviisi anname me ruumi oma sisemisele spirituaalsele elule. See aitab probleemid kiiresti ära lahendada, sest isiklik energia on kõrge ja väline ei mõjuta ega vii enda keskmest välja.

Sondra: Olime Markiga pikka aega enne sõbrad, kui hakkasime koos elama. Saan temaga absoluutselt kõigest vabalt rääkida. Mulle on oluline olla mina ise, mitte «käia munakoortel» ja kogu aeg tunnetada, mis mu kaaslast häirida või vihastada võiks. Olin elus pikka aega üksinda ja väga rahul ja õnnelik. Siis otsustasin, et soovin kogeda «püha suhet».

Palusin Marki ilmumist oma ellu üsna teadlikult ehk siis kasutasin «kosmilist tutvumisteenust». Selle nipi õpetas mulle kunagi üks naine, kes oli kaasa kaotanud. Ta pöördus jumala poole: «Armas jumal, palun saada mulle mõni selline mees, kes mulle hästi sobiks, sest sinul on kõrgelt parem ülevaade ja sa tead rohkem mehi kui mina.»

Üks rõõmsa elu ja paarisuhte edu saladus on oma «isikliku vale» teadvustamine. Aitame inimestel vabastava hingamise seminaridel teada saada, milline on nende negatiivne baasuskumus.

See on kõige domineerivam negatiivne teadlik otsus iseenda kohta. See võib olla eelmisest elust pärit, emaüsas sündinud või väga varajases nooruses tekkinud. Igal juhul juhib ja rikub see elu.

Neid inimlikke baasvalesid on terve kaleidoskoop. Tuntumad on: «ma pole piisavalt hea», «olen nõrk», «olen paha», «olen pettunud», «olen süüdi», «olen läbikukkuja», «ei saa hakkama» või «olen eikeegi». Oluline on see ära muuta ja endast välja hingata, sest valega elamine on sõltuvus. Kui usud 30 aastat, et sa pole väärtuslik, siis kõik su teod ja suhted tõmbavad pidevalt seda kogemustena.

Mu guru palus mul ükskord unes vaadata mikroskoobist normaalset rakku ja näitas seejärel teist suurendusklaasi rakuga, mida mõjutas isiklik vale. Vale moonutas ja vähendas rakku ning hävitas selle lõpuks. Kui lased oma elu juhtida alateadlikul isiklikul valel, siis on su enesehinnang uskumatult madal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles